گروه طالبان ورود ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان را به این کشور ممنوع کرده که این اقدام واکنشهای گستردهای را در پی داشته است.
رخشانه: ریچارد بنت میگوید که بهرغم ممنوعیت ورودش به افغانستان از سوی طالبان، به مستندسازی نقض حقوق بشر در این کشور ادامه خواهد داد.
آقای بنت روز (چهارشنبه، ۳۱ اسد) با نشر بیانیهای در واکنش به این اقدام طالبان گفت که این تصمیم طالبان «یک گام به عقب است و سیگنال نگرانکنندهای در مورد تعامل آنان با سازمان ملل و جامعهی بینالمللی در مورد حقوق بشر میدهد»
دیدبان حقوق بشر تصمیم طالبان دربارهی منع ورود ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد به افغانستان را شرمآور و غیرمسئولانه خوانده است.
الین پیرسون، مدیر بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر گفته است که ممنوعیت سفر گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد توسط طالبان با توجه به بیتوجهی کامل این گروه به حقوق بشر، جای تعجب ندارد؛ اما باید عزم بینالمللی را برای مستندسازی و پاسخگویی در مورد تخلفات تقویت کند.
گروه طالبان آقای بنت را به تبلیغ منفی علیه این گروه متهم کردهاند. کار آقای بنت مستندسازی موارد نقض حقوق بشر در افغانستان بوده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان از قندهار، به دويچهوله گفته بود که منع سفر آقای بنت به خاطر این است که «او برای پروپاگاندا در افغانستان موظف شده بود، او کسی نیست که به صحبتهایش باور کنیم. در افغانستان حضور ندارد و دیگر اجازه هم ندارد بیاید.»
آقای ریچارد بنت به تاریخ اول ماه اپریل سال ۲۰۲۲ پس از چند ماه حاکمیت دوبارهی طالبان به افغانستان از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل بهعنوان گزارشگر ویژه برای افغانستان تعیین شد.
آقای بنت تاکنون سه گزارش مفصل در مورد وضعیت حقوق بشر افغانستان تحت حکومت طالبان به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرده است.
او برای تهیه گزارش سوم خود که در ۱۸ جولای ارائه کرد به دلیل مخالفت طالبان نتوانسته بود به افغانستان سفر کند.
او در این گزارشها موارد گستردهی نقض حقوق بشر از سوی طالبان، بهویژه نقض حقوق زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی را مستندسازی کرده است.
آقای بنت در آخرین گزارش خود گفت که رفتار طالبان با زنان «جنایت علیه بشریت» است و میتواند بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» مورد بررسی قرار گیرد.
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز گفته است: «تصمیم طالبان برای ممنوعیت ورود گزارشگر ویژهی سازمان ملل به افغانستان، توهینی آشکار به حقوق بشر و چالشی مستقیم برای اعتبار و عزم سازمان ملل و جامعه جهانی است. این اقدام نه تنها بیاعتنایی طالبان به اصول بینالمللی را به نمایش میگذارد، بلکه تعهد سازمان ملل به اصول اساسی خود را نیز زیر سوال میبرد.»
آقای نبیل در صفحهاش در پلتفرم ایکس گفته که اگر سازمان ملل و قدرتهای جهانی واقعاً به مأموریت خود برای حفظ حقوق بشر و اصول منشور سازمان ملل وفادار هستند، باید با اقدامی قاطع و محکم در برابر سرکشی طالبان پاسخ دهند.