بخش زنان سازمان ملل در گزارش تازهی آنچه زنان افغانستان زیر حاکمیت گروه طالبان تجربه میکنند را «ظلم بیسابقه» خوانده و خواستار اقدام فوری جهان برای پایان دادن به این ظلم علیه زنان افغانستان شده است.
رخشانه: بخش زنان سازمان ملل روز (دوشنبه، ۲۱ جوزا)، با نشر گزارش جدید از وضعیت زنان افغانستان در زیر سلطه طالبان، گفته که جامعه جهانی باید اقدامات فوری برای پایان دادن به ظلم طالبان را روی دست گیرند.
این نهاد با نشر نموداری از وضعیت زنان افغان در چهل سال اخیر نشان داده است که چگونه پیشرفتهای جنسیتی در کشور با صدور ۷۰ فرمان محدودکننده حقوق زنان در نزدیک به سه سال اخیر از سوی طالبان نابود شده است.
نمودار ارائه شده از سوی بخش زنان سازمان ملل همچنین نشان میدهد که اعمال محدودیتهای جنسیتی بر زنان چگونه بر دیگر بخشهای توسعهای افغانستان تاثیر منفی گذاشته است.
همچنین این نمودار نشان میدهد که ترک آموزش ۱.۱ میلیون دختر و ممنوعیت تحصیل ۱۰۰ هزار زن دانشگاهی با مرگومیر مادران در کشور ارتباط داشته است.
از سویی هم ۱۸ درصد از زنان اشتراککننده در این پژوهش گفتهاند که در سه ماه گذشته، تنها یک بار با زنی خارج از خانواده خود دیدار داشتهاند. براساس دادههای این سروی هشت درصد از اشتراککنندگان ادعا کردهاند که حداقل یک زن را میشناسند که پس از به قدرت رسیدن طالبان در اسد سال ۱۴۰۰ خودکشی کردهاند.
الیسون داویدیان، نماینده ویژه زنان سازمان ملل برای افغانستان میگوید: «زنان افغانستان با وجود چالشهای باورنکردنی، مقاومت فوقالعادهای از خود نشان دادهاند و هنوز سازمانهایی را مدیریت میکنند و در مشاغل، خدماتی ادامه میدهند.»
این مقام سازمان ملل همچنین تاکید کرد که موضوع زنان افغانستان باید در صدر اجنداهای بینالمللی باقی بماند.
در همین حال، بخش زنان سازمان ملل با تاکید بر این که انزوای اجتماعی، زنان را به سوی ناامیدی سوق میدهد، توصیههایی را برای همه ذینفعها برای بهبود وضعیت و حمایت از زنان افغان مطرح کرده است.
بخش زنان سازمان ملل در بخش تخصیص بودجه انعطافپذیر توصیه کرده که برای تقویت نهادهای جامعه مدنی زنان، بودجه پایدار و سازگار فراهم شود.
در گزارش تاکید شده که : «اطمینان حاصل شود که حداقل ۳۰ درصد از تمام کمکهای مالی به افغانستان به ابتکاراتی اختصاص مییابد که صراحتاً با هدف ارتقای برابری جنسیتی، حقوق زنان و اجتناب از حمایت از پروژههای کور جنسیتی صورت میگیرد».
این سازمان همچنان توصیه کرده تا از اقداماتی که رفتارهای تبعیضآمیز طالبان را عادی سازی میکند، جلوگیری شود و برنامههای حقوق بشر در افغانستان با تمرکز ویژه بر مسایل زنان تبیین شود.
این گزارش در حالی نشر میشود که قرار است سومین نشست نمایندگان ویژهی کشورها در امور افغانستان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد با حضور نمایندگاه طالبان در روزهای ۱۰ و ۱۱ سرطان(۳۰ جون) در دوحه قطر برگزار شود.