طالبان خوابگاه دخترانهی انستیتوت تربیه معلم«فیضمحمد کاتب» در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی را به پایگاه نظامی تبدیل کردهاند.
منابع معتبر از ولسوالی جاغوری ولایت غزنی به رسانهی رخشانه گفتهاند که بیشتر از یکسال است که شماری از جنگجویان گروه طالبان در ولسوالی جاغوری، از ساختمان خوابگاه دخترانهی تربیه معلم فیضمحمد کاتب، به عنوان پایگاه نظامی استفاده میکنند.
یک فعال اجتماعی که به دلیل ترس از تعقیب طالبان نمیخواهد نامی از او در گزارش ذکر شود، به رسانهی رخشانه گفته است که از بیشتر از یکسال بدینسو، طالبان اجازهی نزدیک شدن افراد عادی را به این خوابگاه نداده و تنها نظامیان آنها به این ساختمان رفتوآمد دارند.
همچنان یک منبع آگاه دیگر نیز به شرط حفظ هویتش، در صحبت با رسانهی رخشانه گفته است، خوابگاه دخترانهی انستیتوت تربیه معلم فیضمحمد کاتب، به تاریخ ۲۵/اسد/۱۴۰۰ از سوی نظامیان گروه طالبان«اشغال» شده و نظامیان این گروه با شکستاندن قفلهای آن، وارد این خوابگاه شدهاند که تا کنون از آن بهعنوان قرارگاه استفاده میکنند.
او همچنان گفته است که نظامیان طالبان با فرمان کتبی از سوی مولوی امینالله، ولسوال پیشین طالبان برای ولسوالی جاغوری، اقدام به شکستاندن قفل خوابگاه دخترانهی تربیه معلم فیضمحمد کاتب کرده و در آن ساکن شدهاند.
به گفتهی این منبع،در زمان حکومت پیشین در حدود ۱۵۰ دانشجوی دختر در این خوابگاه زندگی میکردند که هنگام سقوط حکومت پیشین، ۳۰ دانشجوی دختر در آنجا بهسر میبردند.
انستیتوت تربیه معلم فیضمحمد کاتب، تنها نهاد آموزشی نیمهعالی دولتی در ولسوالی جاغوری در حکومت پیشین بود.
یک منبع نزدیک به طالبان به شرط حفظ هویتش، با تایید این موضوع گفته است که شماری از نظامیان طالبان در ولسوالی جاغوری، از خوابگاه دخترانهی تربیه معلم فیض محمدکاتب در ولسوالی جاغوری، بهعنوان جای بودوباش شان استفاده میکنند.
یکی از نظامیان حکومت گروه طالبان در ولسوالی جاغوری به شرط ضبط نشدن صدا و حفظ هویتش گفته است که در روزهای زمستان سال جاری، بین ۷ تا ۱۵ تن از همقطارانش در آنجا ساکن هستند.
او گفته است که اکنون به دلیل سرمای زمستان نظامیان کمتری در خوابگاه دخترانهی انستیتوت تربیه معلم فیضمحمد کاتب، بهسر میبرند؛ اما در فصلهای دیگر، تعداد بیشتری از طالبان در آنجا بهسر میبرند.
این نظامی طالبان که حدودا ۲۵ ساله بهنظر میرسد، با کلاشینکوفی در شانه، سری به ساختمان خوابگاه دخترانهی انستیتوت تربیه معلم«فیضمحمد کاتب» میزند و پس از برگشت میگوید: «{رفیقها} بودند امونجه. چای هم خوردم.»
طالبان دروازهی تمامی نهادهای آموزشی را بهروی دختران بستهاند. در پی این اقدام، اکنون دروازهی همهی خوابگاههای دولتی در افغانستان بسته شده است.
این گروه در اقدام تازه، دختران را از ثبت نام در دانشگاههای خصوصی نیز منع کردهاند. وزارت تحصیلات عالی طالبان روز(شنبه، ۸ دلو) اعلام کرده که تا اطلاع ثانوی از متقاضیان دختر آزمون کانکور اخذ نشود.
هرچند در زمان حکومت پیشین دانشآموزان دختر و پسر از ولایتهای مختلف پس از سپری کردن آزمون کانکور، جذب انستیتوت تربیه معلم فیضمحمد کاتب در ولسوالی جاغوری میشدند؛ اما این مرکز بیشتر مکان تحصیلی امن و قابل دسترسی برای بسیاری از خانوادههای فقیر ولسوالی جاغوری بود.
شمار زیادی از دختران این ولسوالیکه به نسبت اقتصاد ضعیف و یا مشکلات دیگر، نمیتوانستند جهت ادامهی تحصیل به ولایتهای دیگر سفر کنند، در آنجا مصروف آموزش میشدند.
رشمین(مستعار) ۲۶ سال عمر دارد و باشندهی منطقهی «بابه» در ولسوالی جاغوری است. او پس از فراغت از مکتب، دو سال را در انستیتوت تربیه معلم ولسوالی جاغوری درس خوانده است.
به گفتهی رشمین، انستیتوت تربیه معلم جاغوری به دلیل داشتن خوابگاه، زمینهی درس و تعلیم را برای شمار زیادی از دختران خانوادههای فقیر، فراهم کرده بود.
او گفته است: «مه خو زیاد مشکلات داشتم. مقصد مهمش همو مشکلات اقتصادی بود. فامیلم گفته بودن که تربیه معلم غجور(تربیه معلم فیضمحمد کاتب) ر انتخاب کنم. او وقت که ما اونجه بودیم، زیادتر از صد نفر دخترا بودن. زیادی شان شبیه مه مشکل داشتند.»
عبدالرازق منصور، مدیر طالبان برای تربیه معلم«فیضمحمد کاتب» در اواخر ماه سنبلهی سال جاری، در صحبتی با یک رسانهی محلی، ضمن تایید اشغال خوابگاه دخترانهی تربیه معلم فیضمحمد کاتب، گفته بود که از مولوی حفیظ فیضی، ولسوال گروه طالبان برای ولسوالی جاغوری خواسته تا نظامیان آن گروه را به جای دیگری منتقل کند.
به گفتهی آقای منصور، ولسوال طالبان وعده سپرده بود که نظامیان طالبان در ولسوالی جاغوری آن خوابگاه را ترک میکنند؛ اما با گذشت حدود چهار ماه{در آن زمان} هنوز این خوابگاه در اختیار نظامیان گروه طالبان در ولسوالی جاغوری است.
فرماندهی امنیهی طالبان برای ولایت غزنی، به سوالهای رسانهی رخشانه در این زمینه جواب نداده و خاموشی اختیار کرده است.
قبلا نیز طالبان در ولایت غزنی، مکانهایی که در دولت پیشین به زنان اختصاص داده شده بود را به محلات نظامی تبدیل کرده و یا مسدود کردهاند.
این گروه در اولین ماههای حکومت شان، تنها پارک و مارکت زنانه در شهر غزنی را به دادگاه نظامی تبدیل کردند. علاوه بر این، کتابخانهی ریاست امور زنان در حکومت پیشین را بهروی زنان و دختران بسته و از آن بهعنوان یکی از مراکز استخبارات این گروه در ولایت غزنی کار میگیرند.
در همینحال، حکومت پیشین برای ایجاد کار و اشتغالزایی برای زنان در شهر غزنی، بازار سرپوشیدهی ویژهی زنان را در جوار شاهراه کابل-قندهار ایجاد کرده بود. این بازار نیز توسط طالبان بهروی زنان شهر غزنی بسته شده است.