وزارت معارف طالبان در مکتوبی نوشته که هبتالله آخندزاده رهبر این گروه طی دستوری، لایحهی ۹ مادهای لباس دانشآموزان مکاتب دولتی و خصوصی را صادر کرده است.
رخشانه: در نسخهای از این لایحه که به دسترس رسانهی رخشانه قرار گرفته، آمده است که بستن دستار برای دانشآموزان ضروری و پوشیدن لباسهای بیش از حد تعیین شده کوتاه یا دراز، تنگ و چسپ و نازک ممنوع میباشد.
لایحه نوشته که لباس دانشآموزان مکاتب دولتی پیراهن و تنبان با دامن دراز تا زیر زانوها بوده و رنگ لباس برای دانشآموزان صنف اول تا صنف نهم رنگ آسمانی و از صنف دهم تا دوازدهم سفید تعیین شده است.
لایحه آورده که لباس «څارندوی» پیراهن و تنبان با رنگ نخودی و بوتها به رنگ سیاه میباشد. څارندوی در بازوی چپ خود بازوبند تکهای به رنگ بیرق معارف با داشتن نوشته څارندوی و کمربند به رنگ سفید نیز ببندد.
در این لایحه، در خصوص تعریف نشان «څارندوی» آمده است که این نشان «به منظور تفکیک شاگردان څارندوی از سایر شاگردان مورد استفاده قرار میگیرد. در داخل نشان، کتاب، قلم، خوشهی گندم، دو شمشیر و در بخش فوقانی آن کلمه الله اکبر به سه زبان، پشتو، دری و انگلیسی سازمان ملی څارندوی افغانستان تحریر گردیده است.»
رهبر طالبان گفته که این لایحه را بهمنظور ایجاد نظم در نهادهای تعلیمی معارف، تقویت روحیه آموزش و اطاعت در شاگردان، ایجاد احساس مشترک میان شاگردان، ایجاد تمایز شاگردان با سایر اشخاص و تقویت فرهنگ لباس اسلامی تصویب کرده است.
رهبر طالبان گفته که لباس دانشآموزان مکاتب خصوصی از طرف اداره تعلیمی مربوطه تعیین میشود.
بر اساس این لایحه، لباس معلمان، پیراهن تنبان همراه با دستار یا کلاه و لباس مدرسان مدارس دینی نیز پیراهن تنبان و دستار مناسب برای علمای دینی تعیین شده است.
لایحه هشدار داده دانشآموزان مکلف به حفظ نظافت لباسهای خویش بوده و در صورت سرپیچی از این فرمان، از وی تعهدنامه مبنی بر عدم تکرار تخطی گرفته میشود.
رهبر طالبان در حالی لایحهی لباس دانشآموزان مکاتب دولتی و خصوصی را تصویب میکند که این گروه پس از بازگشت به قدرت، نصاب تعلیمی معارف افغانستان را تغییر داده است.
وزارت معارف گروه طالبان اوایل ماه جدی سال گذشتهی خورشیدی از تکمیل شدن روند تغییر نصاب تعلیمی دوره ابتدایی مکاتب خبر داده بود.
تغییر نصاب تعلیمی توسط طالبان، نگرانی فعالان آموزش و کارشناسان را در پی داشت. به باور فعالان آموزش، تغییر محتوای کتابها توسط این گروه ممکن است سبب شود کودکان بیشتر به سمت «افراطگرایی دینی» سوق داده شود.
طالبان طی بیش از سهونیم سال گذشته با ایجاد دهها هزار مدرسهی دینی در سراسر افغانستان، متهم به ترویج افراطیت و بنیادگرایی در بین دانشآموزان در این مدارس هستند.
این گروه با وضع محدویتها علیه آموزش دختران، بیش از سه سال و چهارماه میشود که دروازههای مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستهاند. هیچ اشاره هم در مورد لباس دختران دانش آموز در این لایحه نشده است.