مسوولان ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان میگویند که قرار است این وزارت، در یک طرحی مشخصات تمامی خبرنگاران و کارمندان رسانهای در داخل افغانستان را در یک پایگاه داده ثبت کنند.
رخشانه: عبدالمتین قانع، سخنگوی ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان امروز(دوشنبه، ۱۴ حمل) در صحبت با رسانهی رخشانه میگوید که بر اساس توافق تازهای، ادارههای امور داخله، امور خارجه، استخبارات و امر به معروف این گروه بدون هماهنگی با کمیسیون رسیدگی به تخطیهای رسانهای در امور رسانهها مداخله نکنند.
قانع میگوید که پس از ثبت مشخصات خبرنگاران و کارمندان رسانهای، برای آنها کارت هویت داده خواهد شد تا فضای فعالیت بهتر و دسترسی آسانتر برای شان فراهم شود.
او میافزاید که تنها ادارهی نشراتی و ناظر بر رسانهها، ادارهی اطلاعات و فرهنگ در هماهنگی با کمیسیون رسیدگی به تخطیهای رسانهای است و در صورت بروز تخلف از سوی رسانهها، وارد عمل میشود.
قانع در ادامه میگوید: «اصلا فضای رسانهای کشور مختل شده و هرکسی به نام ژورنالیست فریاد میزند. در صورتیکه نه مسلک و نه تجربهی کار رسانهای دارند.»
به گفتهی قانع، ادارهی اطلاعات و فرهنگ به خاطر جلوگیری از سوءاستفادهها از نام خبرنگاران و حیف و میل شدن کمکهاییکه برای آنها از سوی جامعهی جهانی صورت گرفته بود و نیز برای سهولت بیشتر برای خبرنگاران، این پایگاه داده را ایجاد خواهد کرد.
آقای قانع در اخیر میگوید که «ما(گروه طالبان) متعهد به آزادی بیان، البته در چارچوب ارزشهای اسلامی هستیم.»
در همین حال، شماری از خبرنگاران کشور با ابراز نگرانی از این طرح اطلاعات و فرهنگ طالبان، میگویند که امکان دارد این نیز در ادامهی اقدامات محدودکنندهی رسانهها باشد.
مصطفی شهریار، خبرنگار کشور به رسانهی رخشانه میگوید که اگر این طرح طالبان به منظور ایجاد سهولت و کار رسانهای برای خبرنگاران باشد، یک اقدام مثبت و درخور ستایش است؛ اما اگر این گروه با این طرح بخواهد فشارهای بیشتری بر خبرنگاران و رسانهها ایجاد کند، به شدت قابل نگرانی است.
گفتنی است که گروه طالبان پس از تسلط بر افغانستان، با گذشت هر روز محدودیتهای بیشتری بر رسانهها و خبرنگاران وضع کردهاند.
این درحالی است که خبرنگاران برای پوشش خبری، اجازهی رفتن به ساحه رویدادها را ندارند.
نیروهای طالبان پیش از این شماری از خبرنگاران را بازداشت، لتوکوب، شکنجه و زندانی کردهاند.
اکنون نیز، مرتضی بهبودی، خبرنگار افغانستانیتبار فرانسوی که سه ماه قبل برای پوشش رویدادهای خبری در افغانستان آمده بود، از سوی طالبان بازداشت شده و تاکنون از سرنوشت وی اطلاعی در دست نیست.
پیش از این، دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد نیز گفته بود که در سال ۲۰۲۲ میلادی، بیش از ۲۰۰ مورد خشونت و تهدید خبرنگاران از سوی نیروهای طالبان به ثبت رسیده است.