طالبان در واکنش به درخواست بازداشت رهبر و رییس دادگاه عالی این گروه از سوی دادستان دادگاه کیفری بینالمللی لاهه، اعلام کرده است که عضويت داشتن نظام قبلی افغانستان به اساسنامه رم هيچگونه اعتبار حقوقى ندارد.
رخشانه: دفتر سخنگوی طالبان امروز (پنجشنبه، ۲حوت) با انتشار اعلامیهای نوشته که به عنوان پاسدار ارزشهای دینی و ملی افغانها، خود را ملزم به پیروی از اساسنامهی رم نمیداند و عضويت داشتن نظام قبلی افغانستان به این اساسنامه هيچگونه اعتبار حقوقى ندارد.
در این اعلامیه آمده است که تاریخ دادگاه کیفری بینالمللی نشان میدهد که این نهاد به جای رعایت اصل عدل و انصاف، تحت تاثیر تمایلات سیاسی قرار گرفته است.
طالبان با اشاره به وضعیت انسانی در افغانستان و دیگر کشورها، بر لزوم توجه به حقوق بشر و عدالت برای میلیونها «انسان بیگناه»، به ویژه زنان و کودکان تاکید کرده است.
در اعلامیه آمده است که «در بسيارى از كشورها، بهشمول افغانستان ميليونها انسان بىگناه كه اكثريت آنان را زنان، كودكان و افراد ملكى تشكيل مىدهند، سركوب و كشته شدهاند، اما اين دادگاه در خصوص این ظلمهای بزرگ خاموش مانده است.»
این گروه همچنین به سکوت دادگاه در برابر جنایات جنگی و ظلمهایی که بر مردم افغانستان رفته، اشاره کرده و خواستار توجه بیشتر به این مسایل شده است.
طالبان با اشارهی تلویحی به حضور امریکا و کشورهای عضو ناتو در افغانستان گفته است «این دادگاه در مورد حضور اشغالگران و دوستانشان كه عليه مردم افغانستان جنايات جنگى را انجام دادند. قريهجات، مراكز آموزشى، مساجد، شفاخانهها و محافل عروسى به گونه كامل به خاک يكسان شدند، زنان، كودكان، موسفيدان و هزاران زندانى با دستان بسته به شهادت رسيدند، هيچ يادى نكرده و از اقدامات ظالمانه آنان جلوگيرى نشده است».
این گروه اعلام کرده است که عضویت افغانستان در این دادگاه که همواره تحت تأثیر اشغال و استعمار قرار داشته، ضرورتی ندارد و به همین دلیل، آنها خود را ملزم به پیروی از اساسنامه رم نمیدانند.
در اعلامیه آمده است که اكثر كشورهاى بزرگ جهان در این دادگاه عضويت ندارند؛ عضويت افغانستان كه همواره در اثر اشغال و استعمار مظلوم واقع شدهاست، ضرورى نمیباشد.
طالبان مدعی شده است که با كشورها خواهان تعامل بر اساس احترام متقابل و استوار بر اصول بوده و با راهكار دادگاه کیفری بینالمللی موافق نمیباشد.
اوایل ماه گذشته کریم خان، دادستان دادگاه کیفری بینالمللی درخواست حکم بازداشت ملاهبتالله، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی این گروه را به جرم جنایت علیه بشریت صادر کرد.
خان افزوده بود علاوه بر درخواست برای صدور حکم بازداشت ملاهبتالله، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی این گروه به زودی درخواست بازداشت بیشتری از اعضای ارشد گروه طالبان را صادر خواهد کرد.
دادستان دادگاه کیفری بینالمللی گفته بود که این دو عضو کلیدی گروه طالبان به جرم جنایت علیه بشریت، آزار و اذیت و شکنجه بر مبنای جنسیت، طبق ماده هفتم اساسنامه رم، باید بازداشت شوند.
افغانستان در سال ۲۰۰۳ میلادی عضویت دادگاه بینالمللی کیفری را که براساس مفاد اساسنامه رم ایجاد شده، به دست آورده بود.