منابع در شهر تهران تایید میکنند که یک دختر جوان ۱۶ ساله مهاجر اهل افغانستان پس از برخورد «نامناسب مسوولان مکتب» به دلیل نوع پوشش او، به زندگیاش پایان داد.
رخشانه: خبر خودکشی آرزو خاوری، دختر ۱۶ سالهی مهاجر اهل افغانستان که خود را از طبقه ششم خانهای در تهران به پایین انداخته بود، در روز ۱۳ عقرب در رسانهها منتشر شد و موجی از واکنشها را برانگیخت.
یک منبع از همسایگان آرزو با حفظ هویتاش به خبرنگار رخشانه گفت: «روز یکشنبه نزدیک اذان مغرب بود که خانواده آرزو گفتن که دخترشان از مدرسه بیرون شده و تا هنوز خبری ازش ندارن و همه اعضای خانواده به دنبال دخترشان میگشتند».
این منبع میافزاید که بعد از چند ساعت با تماسی از سوی مسوولان مکتب آرزو، خانواده متوجه شدند که دخترشان خودکشی کرده و در بیمارستان «هفت تیر» منتقل شده است.
این منبع که با خانواده آرزو در ارتباط است، میگوید: «یکی از همصنفیهای آرزو بعد از این حادثه گفته که روز اردو{ سیر تفریحی دانشآموزان}، آرزو شلوار لی پوشیده بود و بین دوستان مقنعهاش را از سرش کشیده بود و شوخی و خنده میکرد که معاون آمد بدون اطلاع از او فیلم گرفت و گفت که به مدیر نشان میدهد تا آرزو را اخراج کند و همین موضوع به حدی بر روحیه آرزو تاثیر کرد که موقع برگشت واقعا روحیهاش خراب شده بود».
این منبع با اشاره به اینکه آرزو دختر کوچک این خانوادهی پنج نفری بود افزود: «این خانواده دو پسر بزرگتر دارد و آرزو کوچکترین فرزندشان بود که صنف نهم در مدرسه کوثر شهرری درس میخواند».
در همین حال پدر آرزو در مورد جزییات این رویداد به رسانههای ایرانی گفته است که در همان روز، مسوولان مکتب با او تماس گرفته و گفته بودند که دخترش به جای شلوار فرم مدرسه، شلوار لی(کابوی) پوشیده، که این خلاف قوانین مدرسه است.
به گفتهی وی بعداز ظهر همان روز، مدیر مکتب دوباره تماس گرفته و اطلاع داده بود که آرزو بدون هماهنگی از مکتب خارج شده است. اما کمی بعد، پدرش با خبر دلخراش مرگ دخترش مواجه شد که در بیمارستان هفتم تیر جان سپرده بود.
پدر آرزو که کارگر بخش آهنآلات است، گفته است: «در کلانتری شهرری از مسوولان مدرسه شکایت کردیم، ما از مدیر مدرسه شکایت کردیم. این اولین بار نبود که با دخترم بدرفتاری میکردند. سال گذشته هم به بهانههایی مثل این که چرا دوست و رفیق زیاد دارد یا چرا کمی از موهایش بیرون میزند، قصد داشتند که ثبت نامش نکنند.»
در همین حال ادارهی آموزش و پرورش تهران در اطلاعیهای درباره این رویداد اعلام کرده که عصر روز یکشنبه – ۱۳ (عقرب) یک دانش آموز دختر تبعه افغانستان، ساکن شهرری پس از ترک مکتب بر اثر سقوط از یک ساختمان مسکونی زخمی شد و پس از انتقال فوری به بیمارستان، جان خود را از دست داده است.
در اطلاعیه آمده است: «هنوز انگیزه و دلایل قطعی این اقدام از سوی دانش آموز مشخص نشده و موضوع از سوی مسوولان آموزش و پرورش شهرستانهای {ولسوالیهای} ولایت تهران و دیگر نهادهای ذی ربط در حال مطالعه و بررسی است».
خودکشی این دختر دانشآموز اهل افغانستان واکنشهای گستردهی فعالان اجتماعی ایران و افغانستان را در شبکههای اجتماعی در پی داشته است.
بسیاری از کاربران نوشتهاند که او از جنگ و طالبان فرار کرد و قربانی قوانین سختگیرانه و زنستیزانهی «جمهوری اسلامی ایران» شده است.
لیلا محمدی از فعالان اجتماعی افغانستان در پلتفرم ایکس نوشته است: «آرزو خاوری که قربانی تبعیضها و رنجهای ناعادلانه شد، او سزاوار این سرنوشت نبود.خودکشی آرزو خاوری یک فاجعه شخصی نیست، بلکه نمادی از سیستم و جامعهای است که تبعیض را در تار و پود زندگی مهاجران افغانستانی تنیده است.»
در چند ماه اخیر اخراج مهاجران افغانستان از ایران و افزایش فشارها بر مهاجران در ایران به مرحلهی بیسابقهای رسیده است. احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی ایران گفت تا پایان سال «نزدیک به دو میلیون اتباع غیرمجاز» از ایران اخراج میشوند.
با افزایش اخراج مهاجران، گفته میشود که مهاجرستیزی هم افزایش یافته است. بویژه در محیطهایی کار که مهاجران با انواع سوءاستفاده از سوی کارفرمایان ایرانی خود مواجه میشوند.