وزارت معارف طالبان در یک اقدام تازه از مسوولان مراکز آموزشی در شهر کابل تعهدنامهی کتبی گرفته است که بر اساس آن، هیچ مرکز آموزشی اجازهی تدریس به دختران بالاتر از صنف ششم یا چهارده سال را ندارد و سرپیچی از آن جرم پنداشته میشود.
رخشانه: دستکم چهار منبع از میان مسوولان آموزشی در شهر کابل در صحبت با رسانهی رخشانه تایید کردند که وزارت معارف این گروه روز (سهشنبه، ۲۸ حمل) تعهدنامهای را به مراکز آموزشی فرستاده و از مسوولان خواسته تا آن را امضا کنند.
این تعهدنامه که یک نسخهی از آن در اختیار رسانهی رخشانه قرار گرفته، تاکید بر این دارد که هیچ مرکز آموزشی اجازهی آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را ندارند و دختران دانشآموز پایینتر از صنف ششم باید توسط آموزگاران زن تدریس شوند و همچنین تأکید شده است که هیچ بهانهای برای نقض این دستور قابل قبول نیست.
در همین حال، احمد ولی، مسوول یک مرکزآموزشی زبان با تایید این موضوع به رسانهی رخشانه گفت که این تعهدنامه دو روز پیش به تمام مراکز آموزشی ارسال شده است.
آقای ولی میگوید که در مرکز آموزشی زبانهای خارجی که او مسوولیت دارد، اکثرا دختران بالاتر از ۱۴ سال آموزش میبینند و این مرکز از وزارت معارف طالبان جواز فعالیت دارند.
احمد ولی میگوید: «من این تعهدنامه را امضا نکردهام. برای آنها[مسوولان معارف طالبان] گفتم که پرسونل اناث و ذکور ما کاملا جدا است. حتا گارد بخش اناث ما یک زن است. دانشآموزان دختر را استادان زن تدریس میکنند و در ضمن، ما جواز فعالیت از وزارت معارف داریم؛ اما آنها گفتند که این یک دستور عمومی از طرف امیرالمومنین{ملاهبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان} است و در صورتیکه آن را امضا نکنید، تا امر ثانی معطل باشید.»
به گفتهی آقای احمد ولی، بخش زنانه مرکز آموزشی زبانهای خارجی این نهاد آموزشی در حال حاضر بسته است.
احمد ولی میگوید که او به اتحادیهی مراکز آموزشی هم مراجعه کرده و این اتحادیه به او گفته است که در این زمینه یک هیات تعیین شده و موضوع را پیگیری میکنند؛ اما این هیات هم به نتیجهای نرسیدهاند.
در همین مورد، یکی دیگر از مسوولان آموزشی در شهر کابل با حفظ هویت به رسانهی رخشانه میگوید که این دستور در سه مرحله انجام شده است که در مرحلهی نخست در اواخر ماه حوت سال گذشتهی خورشیدی ماموران معارف طالبان در لیسهی عالی معرفت به مسوولان مراکز آموزشی بهصورت شفاهی گفتند، مراکز آموزشی اجازهی تدریس به دختران بالاتر از صنف ششم را ندارند.
به گفتهی منبع، ماموران معارف طالبان همچنان به مسوولان مراکز آموزشی هشدار داده بودند که نیروهای تفتیش این گروه با مراکزی که دختران بالاتر از صنف ششم را آموزش میدهند، جدی برخورد میکنند.
منبع میگوید که این هشدار طالبان به مراکز آموزشی تاثیر چندانی نداشت و بسیاری از مراکز بهصورت مخفیانه به آموزش دختران بالاتر از صنف ششم ادامه داده بودند.
منبع میگوید که در مرحلهی دوم ماموران معارف طالبان چندین مرکز آموزشی در شهر کابل را بهدلیل آموزش دختران بالاتر از صنف ششم مهرولاک کردند و سپس مسوولان این مراکز خواستار پاسخ واضح از سوی وزارت معارف این گروه شدند.
به گفتهی او، وزارت معارف طالبان در مرحلهی سوم دو روز پیش این تعهدنامه را به تمامی مراکز آموزشی فرستاده که دیگر بهصورت رسمی آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را ممنوع کردهاند.
منبع رسانهی رخشانه میگوید که روز (سهشنبه، ۲۸ حمل) حوزههای تعلیمی مسوولان مراکز آموزشی را برای یک جلسه خواسته بودند و در آن، این تعهدنامه را بالای آنها امضا کردهاند، عکس و کپی تذکرهی مسوولان و کپی جواز مراکز آموزشی را هم ضمیمهی این تعهدنامهی کتبی گرفتهاند.
منبع میگوید که ماموران معارف طالبان به مسوولان مراکز آموزشی گفتهاند که به دختران بالاتر از صنف ششم و یا چهارده سال آموزش ندهند و نیز تذکر دادهاند که نقض این تعهدنامه جرم است و مرکز آموزشی خاطی بسته شده و با مسوولان آن برخورد قانونی صورت میگیرد. در اخیر این تعهدنامه هم بهطور صریح گفته شده است که «بیخبری از اوامر و فرامین حکومت جرم است»؛ اما در مورد مجازات این جرم توضیحاتی ارائه نشده است.
با این حال، احمد ناصری، فعال آموزش و پرورش در این مورد به رسانهی رخشانه میگوید که این تعهدنامه تیر خلاص را به آموزش رسمی دختران شلیک کرده است.
ناصری میگوید: «در مکتوب قید شده است که بیخبری از فرمان جرم است. به این معنی که مراکز آموزشی دیگر هیچ بهانهای برای آموزش دختران بالاتر از صنف ششم در دست نداشته باشند که بگویند ما از این دستور خبر نداشتیم.»
ناصری میافزاید که امیدواریها برای بازگشایی مکاتب و دانشگاهها بهروی دختران در دل شهروندان کشور از بین رفته است و جای آن کم کم به مدارس دینی داده میشود و برخی هم از این روند خواسته و یا ناخواسته استقبال میکنند.
ناصری میگوید، بهدلیل اینکه ممنوعیت آموزش دختران در میان جوامع ملی و بینالمللی خیلی واکنشبرانگیز نشود، طالبان بهصورت هدفمند و بدون سر و صدا سعی دارند مدارس دینی را جایگزین آموزش رسمی قرار بدهند.
به گفتهی آقای ناصری، طالبان به یک تعداد از مکاتب خصوصی در شهر کابل جواز مدرسهی دینی دادهاند و این مکاتب قرار است دانشآموزانی تا سطح چهارده و لیسانس فارغ بدهند.
به باور وی، این دستور بهطور واضح تأثیری بر فرآیند آموزش دختران دارد و برای جامعه و آیندهی جامعه اثرات منفی شدیدی در پی خواهد داشت.
طالبان یک ماه پس از تسلط بر کشور، تمامی مکاتب دخترانه را بهروی دانشآموزان بالاتر از صنف ششم بستند.
این گروه در نخست گفته بودند که آموزش دختران تا امر ثانی و تا زمانیکه فضای امن و مناسب برای دختران فراهم شود تعلیق شده است.
با وجود اعتراضات و واکنشهای گستردهی داخلی و خارجی در برابر این ممنوعیت، طالبان هیچ تمایلی به بازگشایی مکاتب دخترانه ندارند و از طرفی، ایجاد مدارس دینی و جهادی را در سراسر کشور تشدید کردهاند.
یادداشت: به دلیل حساسیتهای امنیتی نامهای مصاحبه شوندگان در این خبر مستعار انتخاب شده است.