به دنبال حذف دختران از آزمون سراسری کانکور، دور اول این ازمون در ۱۱ ولایت کشور از سوی ادارهی ملی امتحانات تحت کنترل طالبان برگزار شد.
رخشانه: ادارهی ملی امتحانات تحت کنترل طالبان اعلام کرده است که دور اول آزمون سراسری کانکور امروز(پنجشنبه، ۲۹ سرطان) آغاز شده است.
این دوره طی دو روز در ۱۱ ولایت کشور برگزار میشود و زمان برگزاری دورههای بعدی آزمون کانکور تاکنون اعلام نشده است.
براساس تقسیمبندی ادارهی ملی امتحانات، دور اول آزمون کانکور در ولایتهای لوگر، پکتیا، تخار، بغلان، جوزجان، سرپل، فاریاب، غور، بامیان، دایکندی و خوست امروز رسما آغاز شده و فردا نیز ادامه خواهد داشت.
ادارهی ملی امتحانات تحت کنترل طالبان گفته است که هیات اخذ آزمون به تمام ولایات سفر کرده و در هماهنگی با مسوولان طالبان در ولایتها، این پروسه پیش میرود.
این اداره گفته است که در دور اول این آزمون، حدود ۲۴ هزار متقاضی فارغ از مکتبها، مدارس دینی و چهارده پاسان(اختصاصی) در آن شرکت میکنند.
سیمای ۱۹ ساله از ولسوالی یکاولنگ ولایت بامیان که در سال ۱۴۰۱ خورشیدی از مکتب چهاردهی این ولسوالی فارغ شده و از آزمون سراسری کانکور نیز بازمانده است، میگوید که حذف دختران از این آزمون، تاثیرات منفی شدید روحی و روانی برای آنها در پی داشته است.
او توضیح میدهد: «وضعیت روحی من و تمامی دختران پس از بسته شدن دروازههای مکتبها و دانشگاهها به روی دختران و در ادامه حذف آنها از امتحان کانکور، بهکلی خراب شده است. افسرده شدهایم. گوشهگیر شدهایم و روزها به این فکر میکنیم که فردا طالبان چه قانون و ممنوعیت دیگری پیش پای ما قرار میدهند.»
او میافزاید که با این نادیدهگرفته شدنها، بدون شک که روح و روان دختران و زنان آسیبهای جبرانناپذیری را متحمل میشود.
او میگوید: «این روزها، روزهای سیاه و تاریکی برای تمامی دختران و زنان افغانستان است. ما هر روز با محدودیتهای جدید طالبان، از صحنه بهکلی دور میشویم، ولی با آنهم امیدوار هستیم که وضعیت بهتر شود، دروازههای مکتبها و دانشگاهها باز شود و ما بتوانیم دوباره به مکتب و دانشگاه برویم و درس بخوانیم.»
او از پیامدهای حذف دختران از آزمون کانکور هشدار داده و میگوید که آسیبهای این ممنوعیت جبرانناپذیر خواهد بود و آیندهی چندین نسل همزمان نابود خواهد شد که پس از آن، فرصت جبران آن وجود نخواهد داشت.
سیما از طالبان میخواهد که بگذارند دختران به مکتب و دانشگاه بروند، درس بخوانند و کار کنند و هیچ فرقی بین دختر بودن و پسر بودن قایل نشوند، چرا که هردو برابر اند.
این درحالی است که ادارهی ملی امتحانات تحت کنترل طالبان هفتهی گذشته اعلام کرد که این اداره تنها کارت شمولیت دانشجویان پسر را از سوی وزارت تحصیلات عالی این گروه دریافت کرده است.
این اداره گفته بود که ادارهی ملی امتحانات فقط مسوول برگزاری آزمون است، این مسوولیت تحصیلات عالی است که از چه کسی امتحان میگیرد و از چه کسی امتحان نمیگیرد.