نتایج آزمون سراسری کانکور امسال درحالی اعلام میشود که دختران پیشدانشگاهی به دستور طالبان، از شرکت در این آزمون محروم شدند.
رخشانه: ادارهی ملی امتحانات تحت کنترل طالبان امروز(دوشنبه، ۱۳ سنبله) نتایج آزمون سراسری کانکور ۱۴۰۲ را اعلام کرده است.
بر اساس نتایج اولیه، محمود فرزند عبدالجلیل از ولایت فراه با اخذ ۳۵۹ نمره، اول نمرهی عمومی کانکور سال معرفی شده است.
این درحالی است که امسال دختران پیشدانشگاهی از شرکت در آزمون کانکور محروم ماندند و تنها دانشآموزان پسر این آزمون را سپری کردهاند.
دختران پیشدانشگاهی در صحبت با خبرنگار رسانهی رخشانه با ابراز ناامیدی گفتند که آرزو داشتیم امسال آزمون کانکور را سپری کرده و به رشتههای دلخواه خود در دانشگاههای کشور راه پیدا کنیم.
زهرا حیدری* ۲۳ سال سن دارد، از مکتب«لیسه دخترانهی جبرئیل» شهر هرات فارغ شده و در یک مرکز آموزشی در همان شهر برای آزمون کانکور آمادگی گرفته است.
زهرا میگوید: «هیچوقت حتا فکر هم نمیکردم که روزی به این وضعیت گرفتار شویم، از درس خواندن و شرکت در کانکور منع شویم. واقعا هیچ حرفی برای گفتن نمانده است.»
زهرا میگوید که مدت دو سال در مراکز آموزشی برای آزمون کانکور آمادگی گرفته است؛ اما اینک که از این آزمون محروم شدهاند، واقعا ناامید شده است.
زهرا میگوید که ما در شرایطی بهسر میبریم که آیندهی ما تاریک است. او ادامه میدهد: «با این وضع دیگر قرار نیست به آرزوهای خود برسیم و بهدست شان بیاوریم. یعنی دیگر هیچوقت در فکر درس خواندن نباشیم. فکر درس و پیشرفت را از مغز خود بیرون بکشیم.»
زهرا از نهادهای حقوق بشری میخواهد که حقوق زنان و دختران در افغانستان را مورد توجه قرار بدهند تا زنان در امنیت باشند، بیاموزند و کار کنند.
در همین حال، طاهره ناصری، فعال حقوق زن و مسوول جنبش«زنان بهسوی آزادی» در پیوند به محرومیت دختران از آزمون کانکور میگوید که حذف دختران از آزمون کانکور، به معنی حذف کامل زنان از زندگی عمومی است.
ناصری میگوید، مشخص است که طالبان با این اقدامات زنستیزانهی خود در پی اعمال کامل آپارتاید جنسیتی در افغانستان هستند و موضوع کانکور نیز ریشه در همین طرز فکر این گروه دارد.
خانم ناصری میگوید که طالبان اکنون زنان و دختران را از تمامی ساختارهای اجتماعی حذف کردهاند و آنان حتا از بنیادیترین حقوق خود که آموزش است، منع شدهاند.
خانم ناصری با انتقاد از جامعهی بینالمللی و نهادهای حقوق بشری میگوید که آنها در قبال اعمال آپارتاید جنسیتی در افغانستان، تاکنون موضع مشخص و عملی نداشته و تنها به یک توییت اکتفا کردهاند که نه تنها تاثیری بر رویکرد طالبان در برابر زنان نداشته، بلکه باعث شده که این گروه«به شرارتهای» خود ادامه بدهند.