گروه کاری زنان، صلح و امنیت در پیوند به نشست دوجه در نامهای سرگشاده به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد گفته است که حقوق زنان و دختران افغانستان قابل مذاکره نیست.
رخشانه: گروه کاری زنان، صلح و امنیت، روز گذشته(چهارشنبه، ۱۸ دلو) در نامهی خود گفته است که زنان افغانستان پیوسته از این که حقوق و مشارکت معنادار آنها در بحثها و نشستهای بینالمللی به حاشیه رفته است، ابراز نگرانی کردهاند در حالیکه طالبان از زمان تصرف افغانستان، بیش از ۸۰ فرمان محدودکننده علیه زنان را اعمال کردهاند.
این گروه تاکید کرده است که طالبان حقوق زنان را در تمامی عرصههای زندگی از جمله تحصیل، کار، حرکت، پوشش و مشارکت آنها در زندگی عمومی را نقض کردهاند.
این نهاد در نامهی خود خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشته است که نشست چند روز آینده در دوحه، فرصت مهمی را برای آژانسهای این سازمان و جامعهی بینالمللی فراهم میکند تا مجدداً تاکید کنند که حقوق زنان افغانستان قابل مذاکره نیست.
این نهاد از دبیر کل سازمان ملل میخواهد، اطمینان بدهد که زنان افغانستان از جمله زنان مدافع حقوق بشر، معترضان و نمایندگان قومی، دگرباشان جنسی و سایر گروههای به حاشیه رانده شده در همهی بحثها و فرآیندها در دوحه و پس از آن شرکت کنند.
بر اساس این نامه، احترام به حقوق زنان باید یکی از اهداف اصلی مشارکت جامعهی بینالمللی در مورد افغانستان و یکی از موضوعات اصلی در بحث دوحه باشد.
این نامه نگرانی عمیق خود را نسبت به تضعیف روزافزون و بیسابقهی حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران ابراز کرده و از طالبان خواسته است که به سرعت از هرگونه سیاست و عملکردی که حقوق بشری زنان را محدود میکند، خودداری کنند.
بر اساس این نامه، با توجه بر وضعیت کنونی کشور، نشست دوحه فرصت حیاتی برای ایجاد هماهنگی، شرایط و ضمانتهای صریح برای تضمین حمایت و ارتقای دامنهی کامل حقوق بشری زنان، مطابق با قوانین بینالمللی در افغانستان است.
در این نامه آمده است، ضروری است که نتایج اجلاس دوحه کمتر از آنچه که شورای امنیت، جامعهی مدنی و کارشناسان سازمان ملل قبلاً در مورد حمایت از حقوق زنان، حکومت فراگیر، مشارکت زنان و حقوق بشر خواستار آن بودهاند، قرار نگیرد.
این نامه از آقای گوترش خواسته است که از این فرصت فراهم شده استفاده کرده و علناً درخواست کند که همهی محدودیتهای ناقض حقوق زنان افغانستان فوراً و بدون قید و شرط لغو شوند.
این نامه تاکید کرده است که هدف قرار دادن زنان مدافع حقوق بشر، از جمله زنان معترض که به طور مسالمتآمیز از آزادی بیان و تجمع خود استفاده میکنند، فوراً متوقف شود و کسانیکه خودسرانه بازداشت شدهاند نیز آزاد شوند.
در این نامه همچنان آمده است که مرتکبان نقض حقوق بشر، از جمله آزار و اذیت جنسیتی و سایر سوءاستفادهها که زنان و دختران را هدف قرار میدهد، باید محاکمه شوند.
این نهاد در ادامه از گوترش خواسته است که نحوهی برنامهریزی جامعهی بینالمللی برای رسیدگی به وضعیت وخیم حقوق زنان را در جلسهی توجیهی خود به شورای امنیت پس از نشست دوحه، طبق قطعنامه ۲۷۲۱، به اشتراک بگذارد.
گفتنی است که این نامهی سرگشاده از سوی سازمان عفو بینالملل، دیدبان حقوق بشر و چندین نهاد فعال در عرصهی زنان و حقوق بشر امضا شده است.