مسوولان اتحادیه سراسری مکتبهای خصوصی در نشست مطبوعاتی خود در شهر کابل به سوالات خبرنگاران در مورد بازگشایی مکتبها دخترانه هیچ پاسخی ندادند.
رخشانه: مسوولان این اتحادیه امروز(چهارشنبه، ۱۷ جوزا) در شهر کابل طی نشست مطبوعاتی ضمن اعلام حمایت از حکومت طالبان، از معافیت چهار درصدی مالیات غیر انتفاعی استقبال کرده و گفتند که آنها انتظار دارند تا این مالیات بهصورت دایمی معاف شود.
محمد عظیم میدانوال، رییس عمومی اتحادیهی سراسری مکتبهای خصوصی در جریان این کنفرانس ضمن اینکه به سوالات خبرنگاران راجع به آموزش دختران پاسخی ارائه نکرد، حتا مسوولان دیگر این اتحادیه نیز در مورد بازگشایی مکتبهای دخترانه بهروی دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم هیچ صحبتی نداشتند.
مسوولان اتحادیهی سراسری مکتبهای خصوصی با نادیده گرفتن آموزش دختران، حکومت پیشین را متهم کرده و گفتند که مکتبها و استادان خیالی را ترویج کرده بود.
میدانوال در پاسخ به سوالات مکرر خبرنگاران در مورد تاثیرات اقتصادی ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم گفت که این موضوع هیچ تاثیری بالای مکتبهای خصوصی نداشته است.
او تاکید کرد که اکثریت دختران دانشآموز در مکتبهای دولتی درس میخواندند و ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم بالای این مکتبها تاثیراتی در پی داشت؛ اما بالای مکتبهای خصوصی هیچگونه تاثیری نداشته است.
این درحالی است که شماری از مدیران مکتبهای خصوصی به رسانهی رخشانه میگویند که ممنوعیت دختران از آموزش، تاثیرات اقتصادی شدیدی بالای این مکتبها داشته است.
احمدی* مسوول یک مکتب خصوصی در شهر کابل میگوید که اکثر دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم علاقهی خاصی به مکتبهای خصوصی داشتند و با محروم شدن آنها از آموزش، حدود نیمی از درآمد این مکتبها از بین رفته و صدها آموزگار نیز در پی آن بیکار شدند.
او افزود که این اقدام طالبان، علاوه بر تاثیرات منفی اقتصادی بالای روحیهی مسوولان مکتبهای خصوصی، آموزگاران و حتا دانشآموزان تاثیرات ناگواری داشته است.
احمدی گفت که شمار زیادی از آموزگاران و دانشآموزان به دلیل این اقدام طالبان، از تدریس و آموزش دست برداشتهاند.
با این حال، غلام حیدر جعفری، معاون اتحادیهی مکتبهای خصوصی گفت که در حال حاضر بیش از یکونیم میلیون دانشآموز در مکتبهای خصوصی مصروف آموزش و پرورش هستند.
جعفری گفت، در سراسر کشور از حدود پنج هزار و ۳۰۰ مکتب خصوصی تنها سه هزار و ۲۰۰ مکتب فعال هستند و دستکم ۲۰۰هزار شغل برای شهروندان کشور ایجاد کرده است.
جعفری در ادامه گفت که حکومت طالبان بر اساس«احکام شریعت» جرایم مالیاتی را از بین برده و دامن سود نیز برچیده شده است.
جعفری در مورد مالیات مکتبهای خصوصی گفت که معافیت چهار درصدی مالیات غیر انتفاعی برای این مکتبها کافی نیست، باید مالیات ۲۰درصدی مکتبهای خصوصی به پنج درصد کاهش یابد.
اسلامالدین یارمل، عضو اتحادیه مکتبهای خصوصی نیز در این نشست گفت که تعلیم و تربیه حق همهی شهروندان افغانستان است و هیچکس نباید این حق را از آنها بگیرد.
او گفت که مکتبهای خصوصی و دولتی متفاوت عمل میکند. مکتبهای خصوصی بابت هر شاگرد مالیات میپردازد و این قانون از دور قبل تا حالا جریان دارد و نباید چنین باشد.
او گفت که جواز مکتبهای خصوصی هم باید مثل جواز دانشگاههای خصوصی دائمی باشد و اگر این کار نشود، مکتبها به مشکل بر میخورند.
از سویی هم، نصیر احمد ایوبی، رییس تعلیمات خصوصی شهر کابل گفت که حکومت طالبان با معافیت چهار درصدی مالیات غیر انتفاعی، از نسل تعلیمی دلجویی کرده و آنها را وادار کرده است تا بیشتر تلاش کنند.
این درحالی است که پس از تسلط طالبان در کشور، این گروه مکتبهای بالاتر از صنف ششم را بهروی دختران دانشآموز مسدود کردند.
گرچه این دستور طالبان موقتی بود؛ اما با گذشت نزدیک به دو سال از حکومت این گروه در کشور تاکنون مکتبهای بالاتر از صنف ششم بهروی دختران بسته مانده است.
این گروه همچنان، با گذشت هر روز محدودیت جدیدی بر زندگی فردی و اجتماعی زنان و دختران وضع کرده و خزان سال گذشته دانشگاههای دولتی و خصوصی را نیز بهروی دختران دانشجو مسدود کردهاند.
در آخرین مورد، این گروه تمامی نهادهای آموزشی را در شهر کابل و برخی از ولایات دیگر بهروی دختران بالاتر از سن ۱۴ سال مسدود کردند.