نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد(یوناما) در گزارش تازهای گفته است که ادعاهای مربوط به مواردی از بدرفتاری نیروهای طالبان با دختران بازداشتشده و درخواست پرداخت پول در بدل رهایی آنها را بررسی میکند.
رخشانه: یوناما امروز(دوشنبه، ۲ دلو) گزارش تازهای را در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان منتشر کرده است. این گزارش بازهی زمانی اکتوبر، نوامبر و دسامبر سال گذشتهی میلادی را در بر دارد.
گزارش گفته که نیروهای امر به معروف طالبان به تاریخ ۳۱ دسامبر، در برخی از مناطق مشخص شهر کابل اقداماتی را روی دست گرفتند که شامل بازداشتها و توقیفهای خودسرانه و هشدارهای شفاهی تعداد قابل توجهی از زنان و دختران متهم به نداشتن حجاب مناسب میشود.
بر اساس گزارش، گروه طالبان، زنان و دختران را عمدتاً از ساحات هزارهنشین و برخی را نیز در خیرخانه که ساکنان آن عمدتاً از قومیت تاجیک و اهل پنجشیر هستند، بازداشت کردهاند.
گزارش افزوده است که این اقدامات تنفیذی توأم با خشونت فزیکی، بهویژه برای زنان و دختران افغانستان تحقیرکننده و خطرناک است که آنها را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد.
گزارش تاکید کرده است که بازداشت دختران به دلیل عدم رعایت پوشش مورد نظر این گروه، در زمان نشر این گزارش همچنان ادامه دارد.
بر اساس این گزارش، وزارت امر به معروف طالبان و ریاستهای مربوطهی آن در سطح ولایات کشور نقش اجرایی در خصوص حجاب، محرم و سایر الزامات اعمالشده بر زنان را از طریق مراجعه به اماکن عمومی از جمله، ادارات و موسسات آموزشی و ایجاد ایستهای بازرسی بر عهده دارند.
یوناما گفته است که نیروهای امر به معروف طالبان در ۲۶ دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی در ولایت قندهار، از یک ایستگاه بس بازدید کردند تا اطمینان حاصل کنند که زنان مسافت طولانی را بدون محرم طی نمیکنند و به رانندگان موترها دستور دادند که برای زنان بدون همراه مرد، اجازهی سوار شدن به موتر را ندهند.
گزارش آورده است که گروه طالبان در ۲۲ اکتوبر در ولایت ننگرهار، حدود ۴۰۰ زن را از کار در یک فابریکهی پروسس جلغوزه منع کردهاند و هیچ دلیلی برای این ممنوعیت از سوی این گروه ارایه نشده است.
گزارش گفته است که گروه طالبان همچنان به اعمال محدودیتها بر حقوق زنان از جمله حق آموزش، تحصیل، کار و آزادی در گشتوگذار ادامه میدهند.
در بخش دیگری از گزارش به حملات هدفمند علیه جامعهی هزاره در کشور اشاره شده و آمده است که سه حملهی ماینهای تعبیهشده در ماههای اکتوبر و نوامبر، اعضای جامعهی هزاره را هدف قرار داده است.
گزارش گفته است که در ۱۳ اکتوبر در شهر پلخمری یک بمبگذار انتحاری واسکت خود را در میان نمازگزاران شیعه در یک مسجد منفجر کرد که در اثر آن، ۲۱ نفر کشته و ۳۰ نفر دیگر زخمی شدند.
گزارش گفته که به تاریخ ۲۶ اکتوبر انفجار یک ماین تعبیهشده در داخل یک کلپ ورزشی در دشت برچی از مربوطات غرب کابل، هشت کشته و ۳۵ زخمی برجای گذاشت.
گزارش در ادامه گفته است که در ۷ نوامبر انفجار یک موتر مسافربری را دوباره در منطقهی دشت برچی هدف قرار داد که ۱۱ کشته و ۲۱ زخمی بر جای گذاشت و شاخهی خراسان داعش مسوولیت هر سه حادثه را بر عهده گرفته است.
علاوه بر این، گزارش گفته که در ماههای اکتوبر، نوامبر و دسامبر سلسله کشتارهای هدفمند عالمان دینی اهل هزاره در شهرک المهدی جبرئیل شهر هرات صورت گرفت که در پی آن، هشت نفر بهشمول چهار عالم دین به قتل رسیدند.
گزارش در ادامه به انفجار ماینها و مهمات منفجر ناشده، اخراج اجباری شهروندان کشور از پاکستان، قتلهای فراقانونی کارمندان ملکی و نظامی حکومت پیشین، بازداشتهای خودسرانهی فعالان مدنی و خبرنگاران، آزادی بیان و مجازات بدنی نیز پرداخته شده است.