رخشانه: تیم اتحاد و همبستگی زنان افغانستان در واکنش به پایین آوردن واژهی فارسی دانشگاه از لوحه دانشگاههای کشور به طالبان میگویند که فارسی نه تنها زبان، بلکه تاریخ و هویت ماست و نمیتوانید با حذف یک کلمه آن را از بین ببرید.
آنان امروز (چهارشنبه، ۶ میزان) با نشر یک نوار ویدیویی در شبکههای اجتماعی به طالبان گفتند که با پایین آوردن واژههای فارسی از لوحه دانشگاههای کشور و حذف آن از نصاب تعلیمی، زبان مولانا بلخی، سعدی شیرازی، رودکی و فردوسی را نمیتوانید حذف کنید.
زهرا حقپرست، یکی از این زنان معترض به رسانه رخشانه گفت که گروهها و یا افرادی که در پی حذف زبان پارسی اند، جز فکر تفرقه و اختلاف میان مردم و ایجاد تعصب، چیز دیگری به اذهانشان ندارند.
او گفت: «فارسی یک زبان نه، بلکه تاریخ و هویت ماست. اگر طالبان رویای حذف زبان فارسی را در کلههای خام خویش میپرورانند، این آرمان را به گور خواهند برد.»
در عین حال، سید مسعود حسینی، استاد دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه هرات این کار طالبان را «اوج نمکنشناسی» خوانده و افزود که این عملکرد آنان نشان میدهد، تنها زبانی که مورد بیمهری یا تاختوتاز قرار گرفته، زبان فارسی است و سخن از آن دارد که حاکمیت قبیله با تنها زبانی که مشکل دارد و خود را مستحق تجاوز بر حریم آن میداند، زبان فارسی است، نه دیگر زبانها.
او توضیح داد که طالبان در متن پشتو و فارسی دانشگاه تخار تنها به ذکر لفظ «پوهنتون» اکتفا کردند که هر دو پشتو است و اصطلاح «دانشگاه» را که فارسی است، از لوحه حذف کردند. اما در قسمت زبان اوزبیکی از لفظ «بیلیم یورتی» که ترکی است، به عوض واژه «پوهنتون» کار گرفته اند. در عبارت انگلیسی هم اصطلاح «یونیورسیتی» را بهکار بردهاند که معادل دانشگاه یا پوهنتون است.
در همین حال، رضا رامیز، دانشجوی ادبیات دانشگاه کابل میگوید که زبان و ادبیات فارسی بهخاطر ریشه طولانی که در افغانستان دارد، بهخاطر حذف چند واژه از لوحه دانشگاهها از بین نمیرود.
او گفت که زبان و ادبیات فارسی از خانواده زبانهای اندواروپایی است که پشتو خودش از بدنه زبان فارسی به وجود آمدهاست.
رامز در ادامه گفت که زبان به مثابه یک ملت است و اگر کسی بخواهد زبانی را از جغرافیایی حذف کند اول باید ملتی را که با آن زبان صحبت میکنند، از بین ببرند.
این واکنشها درحالی مطرح میشود که اخیرا طالبان واژهی فارسی «دانشگاه» را از لوحه دانشگاههای بلخ و تخار حذف کرده و بهجای آن کلمه «پوهنتون» که پشتو است، به کار برده اند.