رسانه رخشانه
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • پرونده
  • روایت
  • گفت‌و‎گو
  • ستون‌ها
    • عکس
    • دادخواهی
    • آموزش
  • درباره
    • هیات امناء
    • اصول و خطوط کاری
English
پشتو
حمایت
نتایجی یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج جستجو
رسانه رخشانه
حمایت

زهرا نظری؛ دختری که موفقانه فراز و نشیب بازار کار را پیموده است

ربابه رضایی ربابه رضایی

تصاحب یک گوشه‌ی بازار مردانه توسط یک زن در زمانی که تازه رژیم طالبان سقوط کرده بود، کار آسانی نبود. هر زنی که جرات می‌کرد به بازار برود و سهمی در بهبود وضعیت اقتصادی خانواده می‌گرفت با چالش‌های متعدد روبه‌رو می‌شد. اما زهرای کوچک با مادرش دکان آرایشگاه باز می‌کند. شغلی که آن زمان بنابر باورهای اجتماعی و  دینی نام نیکی نداشت.  

پس از یک دوره مهاجرت مشقت‌بار، سهیلا رضایی با کودکانش به ولایت بامیان بر می‌گردند به امید این که در وطن خود لقمه نانی برای زنده ماندن پیدا کنند. او دکانی در شهر بامیان خلاف تصور شهروندان باز می‌کند؛ دکان آرایشگری. اولین دکان آرایشگاه که پس از سقوط رژیم سیاه طالبان فعال می‌شود. زهرا می‌گوید:« زمانی که مادرم دوکان آرایشگری را فعال کرد از سوی اکثریت مردم تنبیه شد؛ چون جامعه سنتی بود و کار کردن زنان را در بازار فرهنگ بد و الگوی خارجی می‌پنداشتند».

بعد از چند سال کار شبانه روزی در آرایشگاه که دست مزد آن را صرف مخارج خانواده می‌کرد و مشتریان اندکی داشتند، کار او کم کم سبب شد که بالاخره پای زنان اندک اندک به بیرون کشانده شود، آن هم وقتی که یک زن می‌خواست صورتش را اصلاح کند. این جریان برای زنان آزادی‌بخش بود و آن‌ها بعد از آن می‌توانستند به خودشان به ظاهرشان نیز توجه کنند.

زمانی که زهرای کوچک جوان شد، خواست کار و بار تجارت را با سرمایه‌ی که پس‌انداز کرده بود شروع کند. او تنها ده‌هزار افغانی داشت:« در آن زمان من خرد بودم؛ اما  همیشه مادرم را همکاری می‌کردم، تا این که خودم آهسته آهسته فعالیت تجاری را شروع کردم».

دکان زهرا نظری در بامیان

حالا زهرا توانسته بیش از پنجاه خانم را در کار جذب کند که این ۵۰ خانم در ولسوالی‌ها و مرکز بامیان مصروف تولید صنایع‌دستی از قبیل قالین، برگ، نمد، گلیم و دیگر محصولات دستی سنتی است. زنانی که در ولسوالی ورس و پنجاب، یکه ولنگ بامیان هستند، برگ و نمد و گلیم تولید می‌کنند. در شهیدان مرکز بامیان قالین و دیگر صنایع دستی را مطابق با طرح‌های که از سوی خانم نظری برای‌شان آماده می‌گردد، تولید می‌کنند.

این مطالب هم توصیه می‌شود:

دوکشته و سه زخمی؛ روایت نزدیک از اعتراض باشندگان منطقه جبرئیل هرات

یوناما: زنان و کودکان بیشتر از دیگران از بحران آب در افغانستان آسیب می‌بینند

خانم نظری به رخشانه گفت:« انگیزه‌ی که باعث شد به تجارت رو بیاریم شروع نمایم، استقلالیت داشتن به‌عنوان یک خانم در عرصه تجارت، اشتغال‌زایی برای  زنان دیگر که در محرومیت هستند و معرفی کردن تولیدات سنتی زنان بامیان به جهان بود ».

او توانسته در عرصه‌ی تجاری فعالیت‌های چشم‌گیری داشته باشد. در بیشتر نمایشگاه‌های ملی شرکت کرده و چندین‌بار تولیدات سنتی‌شان را در کشور هندوستان، پاکستان، ایران و سایر کشور‌های همسایه به نمایش گذاشته است. در نمایشگاه هندوستان از بین ۱۸ کشور قالین‌های او (افغانستان) مقام اول را گرفت.

زهرا نظری در سال ۲۰۱۸ توانست جایزه بهترین کارآفرین زن را در سطح افغانستان از آن خویش کند. او همچنان در سال ۲۰۱۹ جایزه بی‌بی خدیجه‌کبری را بدست آورد. این جایزه همه ساله برای بهترین کارآفرین زن در سطح افغانستان داده می‌شود.

حالا سرمایه ۱۰.۰۰۰ افغانی او به ۴میلیون افغانی رسیده است. او با این حال از مشکلات زنان تجارت پیشه یاد کرده می‌گوید:« چندین سال است که ما زنان تجارت‌پیشه دادخواهی می‌کنیم تا برای ما یک مقدار زمین که توسط شهرداری بامیان توضیح شده اسناد آن را بدست بیاوریم؛ اما ۷ سال است که هنوز موفق نشدیم اسناد دکان‌های خویش را بگیریم».

همچنان زهرا نظری و اکثریت زنان تجارت‌پیشه در ولایت بامیان از نداشتن یک بازار معیاری شاکی هستند، تا آن‌ها همیشه بتوانند بازار تولیدات خویش را فعال نگه‌دارند و از سوی دیگر از نبود امنیت راه‌های مواصلاتی بامیان با دیگر ولایات شکایت دارند؛ چون نمی‌توانند تولیدات‌شان را به نمایشگاه‌ها برده و به فروش برسانند.

زنان تجارت‌پیشه بامیان توانسته‌اند در مدت زمان بسیار محدود، محصولات‌شان را با بهترین کیفیت تولید کرده و در بازار تجارت افغانستان جایگاه ویژه برای‌شان باز نمایند. اما از نبود برق، نبود امنیت در راه‌های مواصلاتی، نداشتن مارکیت مشخص شکایت دارند. 

موضوعات: استقلالیت مالیاقتصادبازارکارزنانولایت بامیان

بخوانید...

اعتراض دانشجویان دختر افغانستان در مشهد؛ نیروهای بسیج ایران چندین تن را بازداشت کردند
خبرها

اعتراض دانشجویان دختر افغانستان در مشهد؛ نیروهای بسیج ایران چندین تن را بازداشت کردند

۲۳ جوزا ۱۴۰۵
طالبان یک داکتر زن سازمان داکتران بدون مرز را در هرات بازداشت کردند
خبرها

طالبان یک داکتر زن سازمان داکتران بدون مرز را در هرات بازداشت کردند

۲۳ جوزا ۱۴۰۵
دختر۱۴ ساله قربانی کودک‌همسری: اگر طالب مکتب را نبسته بود، این سرنوشت «سیاه» را نداشتم
روایت

دختر۱۴ ساله قربانی کودک‌همسری: اگر طالب مکتب را نبسته بود، این سرنوشت «سیاه» را نداشتم

۲۳ جوزا ۱۴۰۵
دوکشته و سه زخمی؛ روایت نزدیک از اعتراض باشندگان منطقه جبرئیل هرات
گزارش

گزارشی از تداوم سرکوب مردم در هرات؛ ادامه بازداشت‌ها، بازرسی تلفن‌های همراه و گسترش حضور نظامی طالبان در مناطق مسکونی

۲۲ جوزا ۱۴۰۵
موتری در شهر کابل سه دختر را زیر گرفت‌ و زخمی کرد
خبرها

موتری در شهر کابل سه دختر را زیر گرفت‌ و زخمی کرد

۲۱ جوزا ۱۴۰۵
زنان معترض مقابل سفارت افغانستان در تهران به بازداشت زنان هرات اعتراض کردند
خبرها

زنان معترض مقابل سفارت افغانستان در تهران به بازداشت زنان هرات اعتراض کردند

۲۱ جوزا ۱۴۰۵
  • درباره رخشانه
  • هیات امناء
  • اصول و خطوط کاری
  • تماس با ما
FR Fundraising Badge HR

Registered Charity No 1208006 and Registered Company No 14120163 - Registered in England & Wales - Registered office address: 1 The Sanctuary, London SW1P 3JT

Copyright © 2024 Rukhshana

پشتو English
نتایجی یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج جستجو
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • پرونده
  • روایت
  • گفت‌و‎گو
  • ستون‌ها
    • عکس
    • دادخواهی
    • آموزش
  • درباره
    • هیات امناء
    • اصول و خطوط کاری