کارشناسان سازمان ملل خواستار اقدام قاطع از سوی نهادهای ورزشی ملی و بینالمللی علیه ممنوعیت طالبان برای شرکت زنان و دختران افغانستان در تمام بخشهای ورزشی شدند.
رخشانه: این کارشناسان امروز(جمعه،۱۹اسد) گفتند: «به مدت نزدیک به سه سال، طالبان زنان و دختران افغانستان را از شرکت در تمامی ورزشها منع کرده است، که این یک نقض غیرقابل قبول حقوق آنهاست که هیچ کشور دیگری آن را اعمال نمیکند.»
در اعلامیهی کارشناسان سازمان ملل آمده است که این ممنوعیت بخشی از نظام نهادی تبعیض و سرکوب جنسیتی طالبان است که ممکن است به جنایت علیه بشریت بیانجامد.
کارشناسان سازمان ملل گفتهاند که با وجود ممنوعیت طالبان، زنان ورزشکار افغانستان که در تبعید زندگی میکنند به عنوان بخشی از تیم افغانستان و تیم پناهندگان درمسابقات المپیک در پاریس شرکت کردند که این امر به دلیل مداخلهی مثبت کمیته بینالمللی المپیک (IOC) صورت گرفته است.
آنان گفتهاند: «این ضروری است که زنان الهامبخش و با استعداد ورزشکار افغانستان در اوج ورزشها در پاریس و سایر مسابقات دیده شوند، بهویژه هنگامی که در کشور خودشان از زندگی عمومی حذف میشوند. شرکت آنها به معنی ایستادن در برابر سرکوب و حذف سیستماتیک زنان و دختران توسط طالبان است.»
در نامهای به کمیته بینالمللی المپیک، کارشناسان سازمان ملل خواستار افزایش حمایت و منابع برای زنان ورزشکار افغانستان از سوی کل اعضای المپیک شدند که شامل فدراسیونهای بینالمللی ورزشی و کمیتههای ملی المپیک میشود.
آنها به نهادهای ورزشی یادآوری کردند که طبق اصول راهنمای سازمان ملل در مورد تجارت و حقوق بشر، اعلامیه جهانی حقوق بشر و تعهداتشان تحت منشور المپیک، مسوولیتهای حقوق بشری خود را دارند.
آنها همچنین ابراز نگرانی کردند که برخی اعضای کمیته المپیک ظاهراً نمیتوانند یا نمیخواهند تعهدات سازمانی خود در مورد حق شرکت برابر و بدون تبعیض زنان و دختران را رعایت کنند.
این کارشناسان گفتند: «محرومیت وحشتناک زنان و دختران افغانستان از حقوق و کرامت از جمله حذف آنها از ورزش در افغانستان، باید پایان یابد. فرهنگ نباید بهانهای برای نقض حقوق بشر، از جمله حقوق فرهنگی مانند حق شرکت در ورزش، باشد.»
کارشناسان سازمان ملل تاکید کردند که تمام نهادهای ورزشی بینالمللی مسوولیت دارند تا با سیاستهای سرکوبگرانهی طالبان مقابله کرده و از زنان ورزشکار افغانستان در هرجا حمایت کنند.
در اعلامیه آمده است: «نهادهای ورزشی بینالمللی مسوولیت دارند که با سیاستهای سرکوبگرانهی طالبان مقابله کنند و از ورزشکاران زن افغانستان هر جا که هستند حمایت کنند. آنها باید از هرگونه اقدامی که میتواند به عنوان همدستی با این سیاستهای تبعیضآمیز و غیرقانونی تفسیر شود، خودداری کنند.»
کارشناسان سازمان ملل، حمایت کمیته بینالمللی المپیک از یک تیم متوازن ورزشی به لحاظ جنسیتی از افغانستان را در المپیک پاریس، شروع خوب برای حمایت زنان ورزشکار افغانستان خوانده و تاکید کردهاند که این اقدامات باید بیشتر شود.
گفتنی است درحالی که به هیچ یک از مقامهای طالبان اجازه حضور در مسابقات المپیک پاریس داده نشده بود، تیم شش نفری به شمول سه زن اهل افغانستان در رشتههای مختلف در این مسابقات شرکت کرده بودند.
مارک آدامز، سخنگوی کمیته بینالمللی المپیک گفته بود که تشکیل تیم مبتنی بر جنسیت پیامی برای طالبان است که دسترسی زنان و دختران افغانستان را به ورزش محدود کردهاند.