اشتراککنندگان چهارمین نشست «گفتوگوی ملی و ترقی جینوا در مورد نقش جامعهی مدنی و نیروهای دموکراتیک در آیندهی افغانستان» گفتهاند که حضور زنان در طرح موزاییک دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان نادیده گرفته شده است.
رخشانه: این نشست امروز (دوشنبه، ۵ جوزا) با تمرکز بر رایزنیها در مورد مشروعیت قانون اساسی و نقشه راه سیاسی برای افغانستان با حضور برخی از فعالان جامعه مدنی، فعالان حقوق زن، مقامها و دپیلماتهای حکومت پیشین در شهر انتالیا کشور ترکیه برگزار شده است.
در چهارمین نشست «گفتوگوی ملی و ترقی جینوا درباره نقش جامعه مدنی و نیروهای دموکراتیک در آینده افغانستان»، پنجاه نفر از فعالان جامعه مدنی، فعالان حقوق زنان، مقامها و دیپلماتهای حکومت پیشین شرکت کردند که از این میان، ۱۳ تن آنها زنان بودهاند.
نبیلا مصلح، فعال حقوق زن در این نشست با اشاره به طرح موزاییک یوناما گفته است که این طرح تعریف درستی از حضور نیروهای سیاسی- مدنی، بهویژه زنان افغانستان ندارد.
او گفته است: «تمام محتوای طرح موزاییک دربرگیرندهی تعامل گروه تماس با طالبان است و به نیازمندی های مردم افغانستان و تنگناهایی که در کشور وجود دارد دیده نمیشود.»
این فعال حقوق زن، طرح موزاییک را یک روند ناکام دانسته و گفته است که این طرح چشمانداز درستی برای رفتن افغانستان به سوی یک تغییر بنیادی و یا تغییر طالبان ندارد.
خانم مصلح در ادامهی این نشست گفته است که زنان افغانستان مسوولیت دارند با به چالش کشیدن طرح موزاییک، «در برابر این تعامل بد جامعه جهانی با طالبان جدی باشند.»
وی تاکید کرده است که زنان افغانستان باید با «همگرایی و همصدایی طرح موزاییک را تعدیل کرده و طرح بدیل را به جای طرح موزاییک به جامعهی جهانی پیشکش نمایند» تا با آرمانهای مردم افغانستان بازی نشود.
در همین حال، نصیراحمد اندیشه، سفیر افغانستان در جنیوا در این نشست گفته است که یوناما در طرح موزاییک خود، زنان، فعالان جامعهی مدنی و مخالفان طالبان را «کوچکنمایی» کرده است.
آقای اندیشه افزوده است که یوناما در این طرح، طالبان را بهعنوان «ذینفعان اصلی» خوانده و از سایر شهروندان کشور، بهویژه فعالان حقوق زن، فعالان حقوق بشر و اعضای جامعهی مدنی، بهعنوان «سایر ذینفعان افغان» نام برده است.
او تاکید کرده است: «نقشه راهی که توسط یوناما در جریان است، یک نقشه راه ناقض است که نمیتواند برای افغانستان آغاز یک تحول مثبت باشد.»
طرح موسوم به موزاییک چندی پیش از سوی دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان برای عبور از وضعیت موجود افغانستان زیر سلطهی طالبان ارایه شده است.
ارایهی این طرح از سوی یوناما واکنش زنان معترض و فعالان حقوق زن، اعضای جامعهی مدنی، فعالان حقوق بشر را در پی داشته است. به باور آنها این طرح ناقص بوده و نمیتواند ارزشهای مردم افغانستان را برآورده سازد.