شماری از خبرنگاران زن که پس از سقوط افغانستان و وضع محدودیتهای گسترده طالبان بر کار زنان در رسانهها شغل خود را از دست دادهاند در وضعیت دشوار روحی به سر میبرند.
رخشانه: این خبرنگاران زن، امروز (یکشنبه، ۲۴ میزان) در مصاحبه با رسانه رخشانه میگویند، پس از اینکه شغل خود را از دست داده و خانه نشین شدهاند، با فشارهای روحی و روانی دست و پنجه نرم میکنند.
آرزو*، یکی از خبرنگارانی که چندین سال در رسانههای ملی و بینالمللی کار کرده، میگوید که به دلیل عدم پاسخگویی طالبان، عدم دسترسی به منابع و وضع محدودیتهای گسترده از سوی طالبان بر کار رسانهای زنان در افغانستان، کار خود را از دست دادهاست.
او میگوید: «از دست دادن کار برایم ناامیدکنندهبود. به دلیل آیندهی نامعلوم، اکنون در شرایط رقتبار روحی و روانی قرار دارم.»
آرزو میگوید، دوست دارم دوباره وارد کارهای رسانهای شوم؛ البته درصورتیکه محدودیتهای وضع شده بالای کار زنان خبرنگار برداشته شود.
فرشته*، یکی دیگر از زنان خبرنگار که نزدیک به دهسال میشود با رسانههای داخلی و خارجی کار کرده، میگوید: «سقوط افغانستان مایوس کننده بود. غمانگیزتر از آن، این بود که مجبور شدم از کار رسانهای دست بکشم.»
این خانم خبرنگار میگوید: «به دلیل قوانین سفت و سخت طالبان، رسانهای که در آن کار میکردم جذب نکرد و نتوانستم به کار رسانهای خود ادامه بدهم.»
آنان از نهادهای حامی رسانهها میخواهند که «فقط آمار نشر نکنند؛ وضعیت خبرنگارانی که شغل خود را از دست دادهاند را بررسی کنند و برای حقوق خبرنگاران زن در افغانستان دادخواهی صورت بگیرد تا زمینه کار برای آنان فراهم شود.»
در همین حال، نهاد نی یا حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان به تازهگی گفته است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، حدود ۹۳ درصد زنان خبرنگار و کارمندان رسانهای زن به دلیل محدودیتهای شدید کارشان را ترک کردهاند.
ظریف کریمی، مسوول نهاد نی در گفتگو با بیبیسی گفته است که از ۲۰۰۰ خبرنگار و کارمند رسانهای زن، اکنون فقط ۲۰۰ نفر باقی مانده که آنهم اجازه حاضر شدن در پردههای تلویزیون را ندارند و فقط در بخشهای تخنیکی و پشت صحنه کار میکنند.
پیش از این، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به مجریان زن در تلویزیونها دستور داده بود که هنگام اجرای برنامه باید صورتشان پوشیده باشد.
به گفته مسوول نهاد نی، تعداد زنانی که اکنون در تلویزیونها برای خوانش خبر یا دیگر برنامهها حضور دارند از چند نفر محدود فراتر نمیرود و یکی از مجریان زن تلویزیون یک نیز پس از اعمال فشار بر زنان کارش را رها کرده و گفته است که با این وضع محدودیت قادر به پیشبرد برنامهها نیست.
علاوه بر این، سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارشی گفته که حدود ۴۰ درصد رسانههای افغانستان پس از تسلط طالبان بر افغانستان از فعالیت بازماندهاند.
نهاد نی نیز طی روزهای گذشته گفت که پس از تسلط طالبان تمام فعالیتهای چاپی رسانههای مستقل در افغانستان متوقف شده است.
*. نامها به خواست مصاحبهشوندگان، تغییر داده شده است.