فوزیه کوفی، عضو پارلمان حکومت پیشین گفته است که طالبان در اولین اقدام شان، زنان را بهگونهی کامل از اجتماع حذف کردهاند.
رخشانه: فوزیه کوفی این اظهارات را امروز(پنجشنبه، ۲ قوس) در نشست مخالفان طالبان در مسکو بیان کرده است.
خانم کوفی در این نشست گفته است که هیچ گروهی از طریق زور و میل تفنگ نمیتواند بر مردم افغانستان حکومت کند و اگر طالبان میخواهند جزیی از جامعه و سیاست افغانستان باشند، باید خود را با پذیرش تحول جامعهی افغانستان عیار بسازند.
او گفته است، متاسفانه پس از تسلیمدهی قدرت به طالبان، این گروه نتوانستهاند با تحول جامعهی افغانستان کنار بیایند و مثل دورهی اول حکومت شان به سیاست حذف متوسل شدهاند.
او گفته است که حضور طالبان در قدرت و سیاست افغانستان، از طریق اجرای سیاست معتدل، متنوع، پذیرش و احترام به شهروندان کشور میتواند میسر باشد؛ اما این گروه با رسیدن به قدرت، اولین اقدام شان محو کامل زنان و دختران از جریانهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مدنی افغانستان بوده است.
کوفی گفته است که طالبان بر خلاف تمام اصول دینی و اخلاقی، افغانستان را به تنها کشوری تبدیل کردهاند که«اگر کمبود اکسیجن شود، به زنان شاید اجازهی تنفس» داده نشود.
خانم کوفی تاکید کرده که طالبان با استفاده از نام دین و فرهنگ آنچه را که در افغانستان انجام میدهند، نه ریشه در فرهنگ ما دارد و نه در ارزشهای دینی ما که سایر کشورهای اسلامی نمونههای بارز این ادعا هستند.
به گفتهی او، مردم افغانستان از زمان تسلط طالبان بر کشور، با حرکتهای گوناگون، مقاومت و مبارزات و نارضایتی خود را در برابر این گروه بیان کردهاند. اولین و بزرگترین اعتراض مدنی در تاریخ ۸ سپتامبر سال ۲۰۲۱ میلادی در کابل و شهرهای کشور بر ضد این گروه بود که اکثرا توسط زنان رهبری میشد و پس از آن نیز مبارزت مدنی و فرهنگی مردم افغانستان در ابعاد مختلف ادامه یافته است.
او گفته است، زنان هرچند با کمیت کوچک؛ اما با شعار مبتنی بر عدالت و برابری در تمام عرصهها، نارضایتی خود را از این گروه اعلام کردهاند و هر قدر مبارزات مدنی در برابر طالبان بیشتر شد، طالبان بیشتر به«سرکوبگری» پرداختند.
کوفی گفته است، امروز جمع کوچکی از زنان طالبان را چنان به چالش کشاندهاند که این گروه نه تنها آنها، بلکه اعضای خانوادههای آنها را نیز به زندان انداختهاند، اصلیکه در هیچ یک از فرهنگها و اصول حقوق بشری جایی ندارد.
به گفتهی فوزیه کوفی، طالبان بیشتر از ۸۰ فرمان سرکوبگرانه علیه زنان صادر کردهاند. ترس از مقاومتهای مدنی برای طالبان، بیشتر از ترس از جنگ است.
او بر این باور است که مجموع تمامی ایستادگیهای سیاسی، مدنی و فرهنگی منجر به تغییر در افغانستان خواهد شد.
او میگوید، وقت آن رسیده است که جهان به سیاست«پارادوکسی» در برابر افغانستان پایان داده و در یک صفحه با مردم افغانستان قرار بگیرند.
او در ادامه میگوید که دنیا باید در افغانستان فضا را برای گروههای سیاسی، مدنی و زنان فراهم بسازند تا آنها زیر چتر واحد برای آیندهی خود به یک تصمیم بومی و منطقوی برسند.
نشست مسکو امروز با حضور جریانهای مخالف طالبان از جمله محمد محقق، احمد مسعود، فوزیه کوفی و برخی از مقامهای روسیه در هتل پرزیدنت در شهر مسکو برگزار شد.