شماری از فعالان حقوق و شهروندان افغانستان در شهر تورنتوی کانادا در یک گردهمایی اعتراضی خواستار بهرسمیت شناختن «نسلکشی هزارهها» در افغانستان شدند.
رخشانه: شهروندان کشور دیروز(یکشنبه، ۱ میزان) در شهر تورنتوی کانادا حملات وحشیانهی گروههای مسلح علیه مردم هزاره را شدیدا محکوم کرده و خواستار اقدامات فوری و قاطع بینالمللی در این زمینه شدند.
در قطعنامهای که از سوی معترضان صادر شده، آمده است که کشتار ۱۴ فرد ملکی در مرز میان ولایتهای غور و دایکندی نشانگر الگوی گستردهتر خشونت هدفمند و نسلکشی مداوم علیه جامعهی هزاره در افغانستان است.
بر اساس قطعنامه، از سال ۲۰۰۱، نزدیک به ۳۰۰ رویداد خشونتآمیز ثبت شده که به طور خاص جامعهی هزارهها را هدف قرار داده است که به بیش از دو هزار و ۲۲۸ کشته و دو ۸۳۷ زخمی منجر شده است.
قطعنامه گفته است که تعداد تلفات ناشی از این حملات احتمالاً به طور قابل توجهی بیشتر است؛ زیرا بسیاری از رویدادها به دلیل نگرانیهای امنیتی و تبعیض نهادینه شده علیه هزارهها بدون سند باقی ماندهاند.
قطعنامه افزوده است که با بازگشت طالبان به قدرت، وضعیت به شدت تشدید شده است؛ به طوریکه بیش از ۳۰ حملهی بزرگ از جمله هفت حمله تنها در سال جاری انجام شده که منجر به کشته شدن بیش از ۵۶۰ تن و زخمی شدن ۷۰۰ نفر شده است.
قطعنامه همچنین گفته است که از زمان تسلط طالبان بر کشور، نقض حقوق بشر به طور چشمگیری افزایش یافته است و به صورت ویژه زنان، اقلیتها و صداهای مخالف را تحت تأثیر قرار داده است.
قطعنامه به محرومیت زنان و دختران از آموزش، تحصیل و بسیاری از مشاغل اشاره کرده و افزوده است که این سیاستها اثرات مخربی بر زنان از گروههای قومی و مذهبی خاص، بهویژه هزارهها که با لایههای متقاطع ظلم و ستم روبهرو هستند، داشته است.
معترضان در ادامه از دولت کانادا، جامعهی جهانی و سازمانهای حقوق بشر میخواهند که نسلکشی جاری علیه مردم هزاره در افغانستان را بهرسمیت بشناسند و اقدامات فوری مطابق با قوانین بینالمللی برای محافظت از مردم هزاره را روی دست گیرند.
آنها از دولت کانادا و جامعهی جهانی خواستند که از عادیسازی روابط با طالبان خودداری کنند و از همهی ابزارهای موجود استفاده کنند تا این گروه را در برابر نقض حقوق بشر پاسخگو کنند.
این معترضان همچنین خواستند که دولت کانادا تحقیقی مستقل از سازمان ملل، در مورد وضعیت حقوق بشری هزارهها را آغاز کند و قطعنامهای را برای حمایت سریع از آنها رهبری کند.
معترضان در ادامه تاکید کردند که سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری باید عدالت را برای قربانیان نقض حقوق بشر در افغانستان تضمین کرده و از حقوق بشری زنان و اقلیتها حمایت کند.
این اعتراضات پس از آن صورت میگیرد که دو هفته پیش چهار فرد مسلح موتورسوار، ۱۸ نفر از باشندگان ولسوالی سنگتخت و بندر ولایت دایکندی که برای استقبال از زائران کربلا راهی ولایت غور بودند را تیرباران کردند که از این میان، ۱۴ تن از آنها جان باختند