اعضای جنبش زنان به سوی آزادی نسبت به وضعیت بحرانی مهاجران افغانستان در ایران و دیگر کشورهای همسایه ابراز نگرانی کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت آنها شدهاند.
رخشانه: اعضای این جنبش امروز(چهارشنبه، ۹ عقرب) با انتشار بیانیهای وضعیت کنونی مهاجران افغانستان در کشورهای همسایه را بحرانی توصیف کرده و از سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی خواستند تا برای حفظ جان و کرامت مهاجران افغانستان که در شرایط ناامن، جنگ، فقر و بیکاری ناچار به ترک کشور خود شدهاند، اقدام کنند.
بر اساس بیانیه، در حال حاضر مهاجران افغانستان با مشکلات متعددی در کشورهای همسایه روبهرو هستند.
در بیانیهی این جنبش آمده است: «فقر و بیکاری در کشور، بسیاری از این افراد را به انتخاب مسیرهای قاچاق و خطرناک واداشته است تا به امید آیندهای بهتر و برای حفظ جان خود و خانوادههایشان به ایران، پاکستان و سایر کشورها پناه ببرند؛ اما متاسفانه، آنها پس از ورود به این کشورها با رفتارهای تبعیضآمیز و آزاردهنده مواجه شده و اغلب تحت فشار و تهدید هستند».
بیانیه تصریح کرده است که مهاجران افغانستان در ایران از مشکلات متعددی از جمله نبود خدمات اجتماعی، نداشتن امکان دسترسی به شغل و تحصیل و برخوردهای غیرانسانی رنج میبرند که همین امر بر نارضایتی و ناامیدی آنها افزوده است.
بیانیه گفته که یکی از موارد نگرانکننده، تیراندازی نیروهای مرزی ایران به سمت مهاجران افغانستان است که در پی این اقدامات، شمار زیادی از آنها جان باختهاند.
بر اساس بیانیه، تیراندازیهای اخیر که به کشته شدن چندین شهروند افغانستان منجر شده، نشان از رفتار خشونتآمیز و برخوردهای ناهمدلانهی دولت ایران با مهاجران دارد.
جنبش زنان به سوی آزادی با ابراز تاسف از این رویداد، خواستار پیگیری جدی و محاکمهی عاملان این تیراندازیها شده و تاکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران باید مسوولیت این اتفاقات را بپذیرد و برای جلوگیری از تکرار چنین رویدادهایی، اقداماتی موثر و قانونی انجام دهد.
این در حالی است که چندی پیش نهاد حقوق بشری موسوم به حالوش مدعی شده بود که در پی تیراندازی مرزبانان ایرانی بر مهاجران افغانستان در منطقهی سراوان، دهها نفر کشته شدهاند.
حسن کاظمی قمی، نمایندهی ویژه رییسجمهور ایران و سفیر این کشور در کابل وقوع این رویداد را رد کرده بود.
سخنگوی طالبان هم برای روشن شدن این رویداد یک تیم تحقیقی به ساحه اعزام کرده بود؛ اما این تیم با گذشت بیش از دو هفته جزئیاتی ارائه نکرده است.