رخشانه: در حالی که شماری از افراد «گداییگر» در سطح شهر کابل مدعی بدرفتاری فزیکی و توهینهای کلامی از سوی افراد طالبان هستند اما اداره گروه طالبان ادعا کرده که به تعداد ۳۶۷۸ گداییگر را جمعآوری کرده که و اکثریت مطلق آنها نیز زنان هستند.
دفتر مطبوعاتی معاونیت اقتصادی ریاستالوزرای طالبان با نشر گزارشی بیان اطلاع داده است که از میان مجموع گداهای جمعآوری شده، به تعداد ۲۶۴۴ تن آنها زنان هستند.
در گزارش ادعا شده است که ۷۴۸ تن آنها مستحق و به تعداد ۱۸۹۶ تن دیگرشان گداهای حرفهیی هستند.
بر اساس ادعای گزارش، تعداد ۳۲۹ تن این گداها مرد بوده که از این میان تعداد ۸۰ تن آنها مستحق و به تعداد ۲۴۹ تن دیگر شان گداهای حرفهیی شناسایی شدهند.
در گزارش همچنان نوشته شده است: «در میان گداهای جمعآوری شده تعداد ۷۰۵ کودک میباشد که تعداد ۲۷۷ تن آنها مستحق و به تعداد ۴۰۲ تن دیگر شان گداهای حرفهیی هستند. همچنان به تعداد ۲۶ کودک بیسرپرست از سوی وزارت کار و امور اجتماعی به مراکز آموزشی فرستاده شدهاند.»
در این گزارش مشخص نشده است که این تعدد گداها از کدام نقاط کشور جمعآوری شدهاند و همچنان معیار مشخصی برای مستحق بودن و نامستحق بودن این افراد نیز بیان نشده است.
در گزارش آمده است که این شمار گداها تا تاریخ ۱۶ سنبله از سوی کمیته جمعآوری گداها و ریاست آن را ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان بر عهده دارد، جمعآوری شده است.
با این حال، رسانه رخشانه با شماری از زنان و کودکانی که به دلیل مشکل حاد اقتصادی و برای زندهماندن، در سطح شهر کابل از مردم برای خود کمک جمعآوری میکنند، مصاحبه کرده و مصاحبهکنندگان مدعی شدهاند که افراد طالبان با آنها خشونت فزیکی برخورد میکنند و به آنها با کلمات زشت و زننده اهانت میکنند.
عایشه بانوی ۲۰ ساله که پدر و مادرش مریض هستند و در خانواده جز خود او کسی دیگری نانآور نیست و به همین دلیل به جمعآوری کمک در سطح شهر کابل روی آورده، از بدرفتاری طالبان شکایت دارد: «رفتار طالبان با گداها غیرانسانی است. سه نفر از طالبا روز دو شنبه با بسیار خشونت ازمن پرسیدن که نامت چیست و چرا گدایی میکنی. آدرس خانه مرا پرسید. سرم داد زدند که دختر جوان چرا گدایی می کنی. برای فاحشهگری بیرون شدی.»
گلثوم ۴۸ ساله که در جادههای غرب کابل کمک جمعآوری میکند و دو هفته پیش، افراد طالبان نامش را درج لیست کرده، میگوید: «با قنداق تفنگ د شانم زد که بخیز. چرا اینجه شیشتی؟ نامت چیست؟ مثل یک مجرم همرایم رفتار کدن. بسیار ترسیده بودم.»
سمیه افضلی، استاد دانشگاه در کابل در واکنش به طرح جمعآوری گداها از سوی طالبان میگوید: «این طرح طالبان یک تلاش بیهوده است. طالبان، زنان را از تمامی عرصههای کاری حذف کرده و هر روز محدودیتهای جدید وضع می کنند، در حالی که بیشترین گدایان سطح شهر را زنان تشکیل میدهند. زنانی که نانآور خانواده بودند، چارهای جز گدایی ندارند.»
پس از تسلط طالبان در کشور، حضور گدایان در بسیاری ازجادهها و کوچههای کابل زیاد شده است. بر اساس گزارش دفتر توسعه سازمان ملل، میزان فقر در یک سال گذشته، به ۹۰ درصد رسیده است. همزمان، عبدالله الدرداری، مسوول دفتر توسعه سازمان ملل (UNDP) در افغانستان گفته است، براساس برآورد آنها، پس از رویکارآمدن طالبان ۷۰۰ هزار شغل در افغانستان از بین رفته است.
گزارش دفتر هماهنگ کننده کمکهای بشر دوستانه سازمان ملل نیز گفته است که ۱۹ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی مواجه هستند و برای کمک به آنها به ۲٫۶ میلیارد دالر نیاز است.