شماری از زنان و دختران در ولایت تخار در اقدام تازهای، یک مکتب مخفی خانگی را برای آموزش دختران محروم از مکتب ایجاد کردهاند.
رخشانه: پریسا مبارز، یکی از بنیانگذاران این مکتب مخفی امروز(یکشنبه، ۱۹ قوس) به رسانهی رخشانه میگوید که این مکتب تحت نام مکتب«هوشمند» حدود سه ماه قبل توسط چند تن از زنان و دختران ایجاد شده است.
خانم مبارز میگوید که هدف از ایجاد این مکتب مخفی، فراهم کردن زمینهی آموزش و ایجاد یک روزنهی امید برای دختران محروم از آموزش در این ولایت است.
مبارز میگوید که دو سال از حاکمیت گروه طالبان میگذرد و در این دو سال، تمامی دختران در سراسر کشور از آموزش و تحصیل محروم شدند؛ ایجاد مکتب مخفی «هوشمند» گام دیگری در مسیر مبارزات عدالتخواهانهی آنها برای حقوق زنان و دختران است.
زینت احمدی، یکی دیگر از بنیانگذاران این مکتب مخفی نیز میگوید که طی مدت سه ماه فعالیت، ۳۵ دانشآموز دختر را جذب کردهاند.
او میگوید که در کنار سایر محدودیتها برای این مکتب، نبود امنیت و جای مناسب از بزرگترین چالشها بر سر راه آنها است که به همین دلیل نمیتوانند دانشآموزان بیشتری جذب کنند.
او میگوید که این مکتب مخفی در حال حاضر سه صنف درسی دارد و در مجموع ۳۵ دانشآموز در آن مصروف یادگیری هستند.
خانم احمدی میگوید که در این مکتب، مضامین نصاب تعلیمی بالاتر از صنف ششم تدریس میشود؛ اما به دلیل مشکلات امنیتی که بر سر راه آنها وجود دارد، نمیتوانند دانشآموزان و آموزگاران بیشتری را جذب کنند.
احمدی میگوید که هر چند زمینهی فعالیت در قالب مکتب بسیار محدود است؛ اما با این کار کوچک تلاش میکنیم که حداقل به تعداد کمی از دختران کمک کنیم تا بتوانند به آموزش و یادگیری ادامه بدهند.
ثریا حساس، یکی دیگر از آموزگاران این مکتب مخفی به رسانهی رخشانه میگوید، خوشحال است که بهعنوان یک آموزگار در این مکتب مخفی فعالیت میکند.
خانم حساس میگوید که هدف اصلی ما از ایجاد این مکتب خانگی، ارتقای سطح دانش دختران محروم از مکتب است و نیز میخواهیم با این کار به آنها کمک کنیم تا فشارهای روحی و روانی که از اثر محرومیت از آموزش بر آنها وارد شده است، کاهش پیدا کند.
او از نهادهای فعال در عرصهی آموزش و پرورش میخواهد که آنها را حمایت کنند تا این روند را گسترش دهند.
این در حالی است که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، در اولین اقدام زنستیزانهی خود دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند.
هر چند این اقدام طالبان واکنشها و اعتراضات گستردهای به همراه داشت؛ اما این گروه تاکنون هیچ تمایلی به بازگشایی مکاتب دخترانه از خود نشان ندادهاند.