شماری از جنبشهای اعتراضی زنان، احزاب و جریانهای سیاسی افغانستان گفتهاند که در چنین وضعیتی هر نوع گفتوگو در غیاب نمایندگان واقعی مردم افغانستان، در حقیقت امتیاز دادن به «گروه تروریستی طالبان» است.
رخشانه: احزاب، جریانهای سیاسی و جنبشهای اعتراضی زنان امروز(چهارشنبه، ۱۶ جوزا) در اعلامیهی مشترک در مورد آجندای اجلاس سوم دوحه در مورد افغانستان به میزبانی سازمان ملل متحد مواضع خود را اعلام کردند.
در این اعلامیهی مشترک در پیوند به نشست سوم دوحه آمده است، تا زمانیکه به ارادهی مردم به عنوان صاحبان اصلی کشور و دولت بیتوجهی صورت گیرد و به ریشههای اصلی بحران پرداخته نشود، اقدامات سیاسی صوری و تعامل با جریانهای تروریستی نه تنها بحران افغانستان را حل نمیکند بلکه پیامدهای بحران عمیقتر خواهد شد.
اعلامیه افزوده است، افزایش تعامل بینالمللی با افغانستان آن هم به صورت ساختارمند و منسجم در صورتی معنا دارد که اراده و منافع مردم و اقوام در نظر گرفته شود.
بر اساس اعلامیه، گروه طالبان علاوه بر تحمیل رنج، فلاکت، ناامنی، مالیاتهای کمرشکن خودسرانه و تباهی بر مردم و بهخصوص زنان افغانستان، کشور را به پناهگاه امن گروههای تروریستی چند ملیتی تبدیل کرده است.
اعلامیه تاکید کرده است که روابط پیچیده با سازمانهای تروریستی از جمله القاعده، تربیت و صدور افکار افراطی و تروریسم به کشورهای همسایه و جهان از جمله اقداماتی است که گروه طالبان انجام داده و آن را ادامه میدهند.
اعلامیه افزوده است که در کنار حقیقت بحران سیاسی افغانستان و بنبست تمام عیار موجود که کشور را به سمت وضعیت غیر قابل مهار به پیش میبرد، بحران امنیتی افغانستان و صدور تروریسم از جمله مسایل حادی است که باید در آجندای نشست سوم دوحه در محراق توجه قرار داده شود.
این جریانها در ادامه، گروه طالبان را به اعمال جنایتکارانه، الغای قوانین و ایجاد انارشیسم سیاسی و حقوقی، کشتار اُسرای جنگی، کوچ اجباری مردمان بومی، غصب جایدادهای مردم، زورگیری تحت عنوان مالیات، هویت زدایی، محروم ساختن زنان از تعلیم و کار، دستکاری در بافت اجتماعی مناطق جغرافیایی، کشتار فراقضایی منسوبین دفاعی و امنیتی حکومت پیشین و ارتکاب اعمال غیرانسانی متهم کرده و گفتهاند که این گروه افغانستان را در آستانهی یک بحران غیر قابل مهار قرارداده است.
اعلامیهی مشترک این جریانها افزوده است که هرگونه تعامل یک جانبه و پشت درهای بسته با گروه طالبان به مثابهی چشم پوشی بر اراده، حقوق انسانی و تمامی رنجها و مصیبتهایی است که مردم افغانستان در سه دهه از این گروه متحمل شدهاند.
این جریانها در ادامه هشدار دادهاند که در صورت ناامیدی از امکان جریان یافتن پروسهی صلح، به هرنوع اقدام از جمله مبارزهی مسلحانه دست خواهند زد.
نشست سوم دوحه با حضور نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان در ۳۰ جون و اول جولای ۲۰۲۴ برابر با ۱۰ و ۱۱ سرطان ۱۴۰۳ در کشور قطر برگزار خواهد شد.
هدف از این نشست «افزایش تعامل بینالمللی با افغانستان به صورت منسجم و ساختارمند» عنوان شده است.