سازمان ملل متحد (United Nations) اعلام کرده است که صدها میلیون نفر در سراسر جهان به محصولات و امکانات کافی برای سلامت قاعدگی دسترسی ندارند.
رخشانه: این نهاد امروز (چهارشنبه، ۷ جوزا) بهمناسبت روز جهانی «بهداشت قاعدگی» با نشر پستی در صفحهی ایکس خود نوشته است که «سلامت قاعدگی یک مسئله حقوق بشر است، نه فقط یک مسئلهی صحی.»
رسانهی رخشانه امروز به مناسبت روز جهانی سلامت قاعدگی در گزارشی نوشت که محرومیت از آموزش، همراه با تابوهای فرهنگی، باعث شده است که بسیاری از دختران در افغانستان در مواجهه با قاعدگی، با ترس، شرم و بیماریهای قابل پیشگیری دست و پنجه نرم كنند.
سازمان ملل بهمناسبت روز جهانی قاعدگی نوشته است: «هر کسی حق دارد از استقلال و آزادی بدنی برخوردار باشد. توانایی مراقبت از بدن خود در دوران قاعدگی، بخش اساسی این آزادی اساسی است».
این سازمان افزوده است که سلامت ضعیف قاعدگی، نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی را بدتر کرده و منابع ناکافی برای مدیریت قاعدگی، الگوهای محرومیت و شرم، کرامت انسانی [زنان و دختران] را تضعیف میکند.
سازمان ملل تاکید کرده که نابرابری جنسیتی، فقر شدید، بحرانهای بشردوستانه و سنتهای ناپسند میتوانند محرومیت و انگ [ناشی از قاعدگی نزد زنان و دختران] را تشدید کنند.
این سازمان در ادامه نوشته که لوازم ایمن برای مدیریت قاعدگی، داشتن حریم خصوصی برای تغییر مواد، امکانات برای شستوشوی ایمن و خصوصی و اطلاعات برای انتخاب آگاهانه، در دوران قاعدگی ضروری هستند.
سازمان ملل تاکید کرده که «مکاتب، محلهای کار و موسسات عمومی باید اطمینان حاصل کنند که زنان و دختران میتوانند قاعدگی را با راحتی و عزت نفس مدیریت کنند و با وضع سیاستهای هدفمند باید به دنبال از بین بردن فقر قاعدگی باشند.»
همه ساله از روز ۲۸ ماه می، روز جهانی سلامت قاعدگی، بهمنظور افزایش آگاهی درباره مسایل بهداشتی مرتبط با قاعدگی، شکستن تابوها و حمایت از دسترسی برابر به محصولات بهداشتی و آموزش در مورد قاعدگی بهویژه برای دختران و زنان در سراسر جهان گرامی داشته میشود.
روز جهانی سلامت قاعدگی در حالی برگزار میشود که محدودیتهای طالبان علیه حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران افغانستان، از جمله مسدود بودن انستیتوتهای طبی به روی دختران، نهتنها دسترسی آنها به آموزش و سلامت را محدود کرده، بلکه پیامدهای جدی بر سلامت جسمی و روانی آنها نیز به همراه دارد.